יום העצמאות תשפ"ג

שותפים וחברים יקרים,

ישראל עוברת תקופה סוערת. מחלוקות פנימיות משסעות את החברה, מתחים ופערים מתפרצים ועולים לפני השטח ובחברה הישראלית מבינים יותר מאי פעם, שהאיום הגדול ביותר שלנו הוא אנחנו עצמנו.

ביום העצמאות ה-75 למדינת ישראל חשוב לזכור שהמדינה היא של כולנו, אין מנצחים ומנוצחים – בחברה משוסעת כולם מפסידים. זה הזמן להתמודדות עם שאלות כמו דת ומדינה, פערים כלכליים גדולים, מרכז מול פריפריה, מתן הזדמנות שווה לכל מגזר ומגדר. וכפי שנהוג לומר, כל משבר הוא הזדמנות: לבניית חברה משותפת, להידברות מתוך הקשבה, הבנה הדדית ושיח מכבד שיזכיר לנו את מה שמחבר בינינו ולא מה שמפריד. זוהי הזדמנות שאסור להחמיץ.

כארגון חברתי, המשימה של קרן רש"י גם היום היא להמשיך ולפעול לצמצום הפערים החברתיים בין המרכז לפריפריה, משימה שחשיבותה גדולה כעת במיוחד. אנחנו יודעים כי הפערים, אשר מתבטאים בין השאר בחינוך, בתעסוקה, בבריאות וברמת השירותים המוניציפליים, אינם נעלמים ואף הולכים וגדלים. רק טיפול ארוך טווח, המחייב מענה רחב והוליסטי מלידה לתעסוקה, יביא לישראל חזקה ומלוכדת.

בימים אלה עלינו לשמר ולטפח את החוסן החברתי של מדינת ישראל על כלל תושביה.
אנו נושאים מבטנו לימים טובים יותר ומאחלים חג עצמאות שמח.

שאול שני
יו״ר
פרנסואה לוואן
נשיא
מיכל כהן
מנכ״לית

צועדים קדימה

יוזמות ופעילויות חדשניות בקרן רש"י

משמיעים את קולן של נשים נפגעות אלימות מעל במת האו"ם

בחודש שעבר הצגנו באו"ם, במשותף עם חברת Google ועם משרד הרווחה והביטחון החברתי, מענים חדשניים  לטיפול ומניעה של אלימות במשפחה. ההצגה התקיימה במסגרת הכינוס השנתי של ועדת האו"ם לקידום מעמד הנשים (CSW), בהשתתפות שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן.
במרכז האירוע הוצגה תכנית "בדרכה" – תכנית ייחודית לקידום תעסוקה איכותית בענפי ההייטק כמנוף ליצירת עצמאות כלכלית בקרב נשים נפגעות אלימות. במושב נכחו משתתפים מכל רחבי העולם – מצפון ודרום אמריקה, אירופה ועד אירן, עירק, והמזרח הרחוק – רבים גילו עניין באימוץ המודל של "בדרכה" להתמודדות עם תופעת האלימות במשפחה בארצותיהם.

קרן רש"י הינה גוף מייעץ למועצה לזכויות אדם של הוועדה הכלכלית-חברתית של האו"ם (ECOSOC), מעמד אותו קיבלה לפני כשנתיים.

להצליח בעולם הטכנולוגי של מחר

במסגרת שיתוף פעולה עם חברת Google, המשקיעה ביוזמה רחבה להגדלה ולגיוון ההון האנושי בהייטק הישראלי, נחתם מהלך משותף – hello tech – לקידום לימודים טכנולוגיים ואנגלית מדוברת בקרב בני נוער מהפריפריה הגיאוגרפית-חברתית. המיזם יפעל בשיתוף עם המרכז לחינוך סייבר ועמותת מונא ויעניק למשתתפים את הכלים והמיומנויות כדי להצליח בעולם הטכנולוגי של המחר.

תכנית הפיילוט תיושם במספר רשויות, בהן היא תקיף את כל תלמידי ותלמידות חטיבות הביניים וכן תלמידי תיכון במגמות הטכנולוגיות. במסגרת המהלך הרחב, עובדי ועובדות Google ילוו את המשתתפים, יחשפו אותם למגוון ההזדמנויות שתעשיית ההייטק מציעה וישמשו להם כמקור השראה ומוטיבציה.

 

חינוך לחיים – גם מחוץ לכיתה

למסגרות חינוך בלתי פורמליות כמו תנועות נוער, חוגי העשרה, קבוצות ספורט, תכניות מנהיגות ויזמות ועוד, יש תפקיד מרכזי בפיתוח כישורים אישיים ובין-אישיים העשויים להרחיב את הזדמנויות החיים לכל ילד. קרן רש"י יוצאת בפעילות רחבת היקף לחיזוק החינוך לחיים בישראל – חינוך בלתי פורמלי כמרכיב אינטגרלי במערכת החינוך.

יוזמת "חינוך לחיים" מזמינה שותפים מכלל המגזרים – ממשלה, רשויות מקומיות, חברה אזרחית ופילנתרופיה, לקחת חלק ביצירת השינוי באמצעות העלאת המודעות לחשיבות התחום, הרחבת ההשתתפות של ילדים ובני נוער בפעילות, פיתוח יוזמות חדשניות והגדלת האפקטיביות של תכניות קיימות במתן כישורים לחיים.

 

מלווים רשויות בפריפריה

ניסיון העבר מלמד שרשויות חלשות מתקשות לעיתים קרובות לממש את תקציבי הממשלה העומדים לרשותן, גורם נוסף שמגדיל את הפערים בין המרכז לפריפריה. ג'וסור جسور ('גשרים' בערבית) הוא מיזם חדש של קרן רש"י ושותפיה יחד עם משרד התרבות והספורט, לתמיכה בהקמה ושדרוג של תשתיות באותם יישובים כדוגמת אולמות ספורט, מתקני כושר קהילתיים, בריכות שחיה, מתנ"סים, ספריות ועוד.

המיזם מתמקד בחיזוק יכולותיהן של הרשויות בנושא הגשת בקשות לקולות קוראים של משרדי ממשלה, כמו גם בליווי הביצוע בפועל של הפרויקטים בקולות קוראים שאושרו להן. הרשויות שייקחו חלק במיזם נמצאות בדירוג סוציואקונומי נמוך, רובן במגזר הערבי במסגרת תכנית החומש לצמצום פערים בחברה הערבית (עפ"י החלטות הממשלה הנוגעות למגזר הערבי, הדרוזי, הצ'רקסי והבדואי).

 

תמיד הוא הזמן הנכון לעשות את הדבר הנכון
מרטין לותר קינג