חברות וחברים, שותפות ושותפים יקרים,

אירועי התקופה האחרונה הותירו חותם עמוק על החברה הישראלית, ובמיוחד על תושבי הצפון והדרום. אך לצד הקושי, נולדה מחויבות מחודשת: לחזק את יסודות החברה, לצמצם פערים ולקדם הזדמנויות לכל ילדה וילד בישראל לממש את הפוטנציאל הגלום בהם.

קרן רש"י פועלת בכל כוחה ליצור מענים לטווח הבינוני והארוך עבור תושבי הפריפריה, במטרה להביא לשגשוג מחודש ולשיקום של נזקי המלחמה. זאת, באמצעות עבודה משותפת עם הרשויות המקומיות ועם קרנות נוספות, בתכניות המתבססות על מנועי צמיחה שיאפשרו להן להרחיב את ההזדמנויות לתושבים ולהבטיח חוסן קהילתי בר-קיימא.

בימים אלה של טלטלה לאומית, אנו בוחרים לראות גם את התקווה: האפשרות לבנות מחדש – טוב יותר, שוויוני יותר, ולמען כולם.

לציון 40 שנות פעילות של הקרן, נערוך את וועידת ההזדמנויות של ישראל – "עתיד שווה", מתוך רצון לייצר שיח רחב ולהציב במרכז את התחומים בהם יש לחולל שינוי. קיום הוועידה בסמוך לחג העצמאות רק מחזק את תחושת האחריות ההדדית והבנת החשיבות של פעולה מתוך שותפות אמיתית ומחויבת לעתיד.

שאול שני
יו״ר
מיכל כהן
מנכ״לית

חוזרים הביתה?

איזה תפקיד יכולה הפילנתרופיה למלא בשיקום הצפון בעקבות המלחמה? איך נוכל לתמוך בחזרת התושבים המפונים ובצמיחה מחודשת? בכנס JFN השנתי שנערך לאחרונה בארה"ב עמדו שאלות אלה במוקד מושב מיוחד בהובלת קרן רש"י יחד עם קרנות ראסל ברי, קום, רונסון ושיינברג.

המושב נפתח בהצגת דו"ח החושף נתונים קשים על מצב החינוך, התעסוקה והמצוקה הנפשית בקרב תושבי הצפון. בעקבותיו התקיים דיון בו דובר בין השאר על הצורך להשקיע בתשתיות בנות קיימא, לחזק את המנהיגות המקומית, ולפעול על בסיס ראייה אזורית כוללת אבל גם תוך מודעות לשונות החברתית-תרבותית המאפיינת את הצפון. מנכ"לית קרן רש"י מיכל כהן ביטאה את התחושה המשותפת של הנוכחים כשאמרה: "שיקום הצפון הוא משימה לאומית – זוהי הציונות החדשה."

הצפון במרכז

הרס התשתיות והפינוי הממושך פגעו קשות בחוסן החברתי והכלכלי של הצפון והופכים את מאמץ השיקום לאתגר גדול במיוחד. קרן רש"י יצאה במספר מהלכים משמעותיים בשאיפה לסייע לאזור כולו, תוך התמקדות בחיזוק הרשויות המקומיות כתנאי הכרחי לשיקום ולצמיחה מחודשת אחרי המלחמה.

נהריה היא הסנונית הראשונה במהלך מקיף העוסק בליווי רשויות מקומיות לפיתוח כלכלי – Munieco. המהלך יצא לדרך לאחר מחקר להכרת השטח והבנת הצרכים, פיתוח ידע ומודל פעולה ליצירת מנועי צמיחה כלכליים שיאפשרו איכות חיים בפריפריה. שלב הפיילוט יכלול עוד ארבע רשויות מבין אלה העומדות בתנאי הסף וביקשו להצטרף למהלך, שייבחרו בעזרת צוות מייעץ של מומחים מהשדה וממשרדי ממשלה. בנהריה התחלנו כבר לפעול בהתאם למודל העבודה: מיפוי שיסייע בגיבוש מדיניות ובניית תכנית עבודה, וזיהוי פרויקט מניב אפשרי ליישום בפועל.
שותפים: רוח הגליל, קרן ראסל ברי

במקביל, מפגש חשיבה רב-מגזרי בו הוצגה למידה לשיקום אזורים מוכי אסון בעולם, הוליד יוזמה להקמת מרכז שיקום עסקים (RecoveryHub) בקרית שמונה – פלטפורמה המסייעת לייצוב וחידוש פעילות המגזר העסקי במרחב אצבע הגליל ולהחזרת העסקים שעזבו את העיר. המרכז משלים ומעצים את הפעילות הכלכלית הקיימת באמצעות מתן מידע, ייעוץ מקצועי, ליווי עסקי וקידום מדיניות. הוא צפוי לתת מענה למאות עסקים, כולל בניית תכניות עסקיות, מיצוי זכויות לפיצויים והטבות מטעם המדינה, ומתן הלוואות ומענקי תמרוץ.
שותפים: עיריית קריית שמונה, קרן ביחד, קרן ראסל ברי, הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה (JFNA), מפקדת אלון, EY

AI לכולם

Hello Tech, המיזם המשותף של קרן רש"י וחברת GOOGLE לקידום אוריינות בעולמות הבינה המלאכותית (AI) במערכת החינוך, עולה כיתה. בנוסף לפיילוט בשלושה יישובים, הוא מתרחב ומשתדרג בשאיפה ליצור אימפקט ברמה הארצית.
המיזם מהווה למעשה "מעבדה" לפיתוח תכנים ייחודיים עבור תלמידים ומורים והטמעתם בבתי הספר, בהובלת המרכז לחינוך סייבר מבית קרן רש"י. עשרות אלפי תלמידים כבר זוכים באמצעותו להיכרות והתנסות במגוון השימושים של בינה מלאכותית בחיי היומיום, ורוכשים כישורים שיכינו אותם להצלחה בעתיד.
לאנשי החינוך – מורים, מדריכים ומנהלים – מציע המיזם כלים שיסייעו להם לרתום את יכולות הבינה המלאכותית להעשרה והעמקה של הלמידה, לצד שימוש בכלים לטובת ייעול העבודה השוטפת בביה"ס ובכיתה. תכני ההוראה פותחו בעברית ובערבית וזמינים לכל מורה בישראל באתר ייעודי.

בסרטון: ויקטוריה מישייב, מחנכת כיתה ו': "[כלי הבינה המלאכותית] ג'מיני הוא עוזר ההוראה הצמוד שלי" ←

שותפים: GOOGLE, משרד החינוך, רשויות מקומיות, עמותת מונא

לראות את התמונה המלאה

אנשי המקצוע ונבחרי הציבור ברשויות המקומיות יוכלו מעתה לקבל החלטות טובות יותר לטובת צעירי וצעירות היישוב בעזרת מערכת מידע ראשונה מסוגה שפותחה כחלק ממיזם מַעֲלֶה. זהו מאגר נתונים מקיף ועדכני המשמש כמפתח להבנת המאפיינים, הצרכים והמגמות בקרב קבוצה זו, שהיא מרכיב חשוב בחוסן הקהילתי ועתודה למנהיגות מקומית. המערכת מאפשרת לנתח מגוון נתונים בתחומים כמו השכלה, תעסוקה, דמוגרפיה ועוד לפי גיל, מגדר וכן הלאה, להשוות בין רשויות דומות ולעקוב אחר שינויים לאורך זמן, וכך לקבל תמונת מצב מלאה התומכת בקבלת החלטות באופן מקצועי ומדויק. רשויות הבוחרות לעצב תהליך אסטרטגי בתחום הצעירים יכולות להשתמש בגרסה מורחבת של המערכת, הכוללת נתונים רשותיים ייחודיים ונתוני שיתוף ציבור ומציעה ניתוח מפת אתגר יישובית.
שותפים:קרן גנדיר, רשות הצעירים במשרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי

מהלך נוסף בתחום זה הוא 'יישוב חלוצי' – מיזם משותף עם קרן אדמונד דה רוטשילד להעצמת צעירים וצעירות כמנוע צמיחה בפריפריה, דרך הרחבת הזדמנויות להשכלה גבוהה ותעסוקה ועידוד יזמות חברתית מקומית. המהלך נועד לתת מענה לאתגר של הגירת צעירים למרכז, אשר עלולה להתחזק בעקבות אירועי המלחמה. מודל הפעולה יפותח תוך יישום בשתי רשויות פיילוט, אחת בצפון ואחת בדרום, מתוך תפיסה הרואה ברשויות את המפתח לשינוי ובצעירים עצמם את מובילי השינוי – מה שיחזק את הרשות כמוקד משיכה לצעירים נוספים.

הכירו את השותפים שלנו

רעיה שטראוס בן דרור, נשיאה ומייסדת ‘רוח הגליל’

"כחלק מחזון קפיצת המדרגה בגליל המערבי שאני מובילה, אנו פועלים  לקדם את רמת החינוך ומתן הזדמנות  שווה לצעירי הצפון לקבל יכולות שיאפשרו להם להשתלב בתעשיות המתקדמות בשכר גבוה.

שמחתי על ההצטרפות של קרן רש"י לקידום בני הנוער בעיר נהריה. המוניטין והניסיון של רש"י, בשילוב עם ההיכרות שלי וצוות רוח הגליל עם צרכי האזור, מייצרים שותפות אסטרטגית חזקה שתניב תוצאות. אני שמחה וגאה עליה."

 

 

עסקים למען החברה

חברי הקהילה העסקית של קרן רש"י מספרים על היוזמות בהן הם מעורבים ומה מניע אותם להקדיש מזמנם ומרצם לפעילות.

אירה פרידמן, בכירה בשוק ההון ומומחית להשקעות אימפקט

"אני מאמינה כי לאור המציאות המורכבת והאתגרים החברתיים הבוערים, הפילנתרופיה האסטרטגית נדרשת לחשוב מחוץ לקופסה – ליישם חדשנות, לנצל את משאביה באופן אפקטיבי, לפעול באמצעות חיבורים רב מגזריים.

יש לי את הזכות לשתף פעולה עם קרן רש"י בעשייה חברתית משמעותית. בעיני הקרן הינה חלוצה בישראל בהשקעות הרותמות את החדשנות לקידום מוביליות חברתית. נוכחתי לדעת עד כמה שיתופי הפעולה בינה לבין המגזר העסקי מביאים לאימפקט משמעותי”.

"אני מאמינה כי לאור המציאות המורכבת והאתגרים החברתיים הבוערים, הפילנתרופיה האסטרטגית נדרשת ל... קראו עוד

בני בסל, יזם הייטק ויועץ עסקי בכיר

"הצטרפתי לפעילות של קרן רש”י מתוך רצון לסייע בחיבור בין הקהילה העסקית בישראל לבין תחום החינוך הבלתי פורמלי, שהקרן מקדמת. כיזם ומנכ”ל בתחום ההייטק, ראיתי בפועל את תרומתו של החינוך הבלתי פורמלי – כולל פעילות בתנועות נוער, חוגי העשרה וספורט – בחיים החברתיים והעסקיים כאחד.

אני מאמין גדול בפוטנציאל לשיתופי פעולה משמעותיים בין המגזר העסקי לעולם החברתי, במיוחד בימים אלה, שבהם רוח ההתנדבות והתרומה מפעמת בעוצמה בארגונים מכל הסוגים."

"הצטרפתי לפעילות של קרן רש”י מתוך רצון לסייע בחיבור בין הקהילה העסקית בישראל לבין תחום החינו... קראו עוד

קרן בכר אמיתי, מנכ״לית גיתם לשעבר, מומחית באסטרטגיה וחדשנות

"בעיני, קרן רש”י היא הרבה יותר מקרן פילנתרופית – היא פלטפורמה שמחברת אנשים, ידע ומשאבים לטובת פתרונות עמוקים ומשני מציאות. ההצטרפות לקהילה העסקית שלה היא הזדמנות לפעול במקום שבו נוצרים רעיונות גדולים מתוך הבנה מערכתית, ולהיות חלק אינהרנטי מהפתרונות שיבנו את דור העתיד.

במהלך סיור בדימונה עם הצוות של רש"י, ראיתי במו עיני את הכוח האמיתי שטמון בעשייה – איך חזון הופך לקרקע, לאנשים, להזדמנויות חדשות."

"בעיני, קרן רש”י היא הרבה יותר מקרן פילנתרופית – היא פלטפורמה שמחברת אנשים, ידע ומשאבים לטוב... קראו עוד