ראש השנה תשפ"ה
קרוב לשנה מאז פרוץ המלחמה, אי-הוודאות היא אחד האתגרים הגדולים העומדים בפנינו. עדיין אין אופק להסדר שיאפשר לעשרות אלפים מתושבי הצפון והדרום העקורים לחזור הביתה בביטחון, וקשה לדעת כמה מהם אכן יחזרו ואיזו מציאות יפגשו בשובם.
למרות סימני השאלה הגדולים, כקרן המחויבת לקידום שוויון הזדמנויות בפריפריה, אין לנו את הפריבילגיה לחכות לבשורות שיביאו וודאות וביטחון שלמים.
עלינו להמשיך ולתת מענה לצרכי ההווה, ובה בעת למצוא דרכים לבניית הבסיס להתחדשות ולפריחה עתידיות: קהילות חזקות, חינוך מעולה ותעסוקה איכותית.
לא מעט שותפים הצטרפו אלינו למשימה חשובה זאת. אנו מודים לכולכם ומאמינים שבזכותכם, ובזכות שותפים נוספים שיגיעו בהמשך, נצליח לתת תקווה לנפגעי המלחמה וכוח לבנות את ביתם וחייהם מחדש.
שנדע שנה של בשורות טובות, ימים שקטים ושגרה מבורכת.
המציאות בשנה החולפת הדגישה את החשיבות של מתן כלים לבניית חוסן לילדים ובני נוער ששגרת חייהם הופרה, בין אם נעקרו מביתם ובין אם "רק" חוו טראומה, חרדה וחוסר אונים. אנחנו יודעים כי החינוך הבלתי פורמלי הוא אחד האמצעים הטובים ביותר לפיתוח חוסן נפשי ופיזי, לצד יוזמה, מעורבות חברתית ועוד.
מיזם "חינוך לחיים" לחיזוק החינוך הבלתי פורמלי יצא לדרך עוד לפני פרוץ המלחמה. כעת הוא שם את הדגש על עבודה ביישובי הדרום והצפון, במיוחד בתחום הספורט ובפעילות קבוצתית המשלבת מרכיבים טיפוליים. זאת, תוך הכשרת צוותי החינוך המקומיים בנושאי חוסן ותמיכה רגשית לילדים.
במקביל, אנו מקדמים מספר מהלכים חדשים, ביניהם: האקתון לפיתוח יוזמות חדשניות בחינוך הבלתי פורמלי, בשיתוף עם מועצת ארגוני הילדים והנוער; ותכנית הכשרה למנהלי ומנהלות מחלקות הנוער היישוביים הכוללת למידת עמיתים ומנטורינג אישי.
שותפים: קרן סמואלי, הפדרציות של טורונטו ואוטווה, מועצת ארגוני הנוער, החברה למתנ"סים, הצופים, אחריי!, יוניסטרים, אור לחינוך, מאמאנט, משרד החינוך, רשויות מקומיות
הרשויות המקומיות, שהוכיחו את היותן גורם מכריע בעת משבר, ממלאות תפקיד משמעותי גם ביציאה ממנו. ההשקעה של קרן רש"י ושותפיה בבניית יכולות ברשויות עוברת להתמקד ביישובים שנפגעו במלחמה. בדרום הארץ – שדרות, אופקים, נתיבות ואשקלון, התחלנו ביישום תכניות רב שנתיות, בהובלת הרשות, בתחומים שזוהו כמנועי צמיחה ליצירת איכות חיים "פי 2": חינוך, בדגש על חינוך בלתי פורמלי, תעסוקה, ניהול ומנהיגות מקומית וחוסן קהילתי.
שותפים: קרן שיינברג, קרן וואהל, קרן משפחת רונסון, FSJU, הפדרציה של טורונטו, קרן מנומדין, קרן שחף
בצפון, הנמצא תחת מתקפה מתמשכת, המצב מורכב הרבה יותר. יש צורך להמשיך ולחזק את התושבים המפונים כקהילה, ולצד זאת לבנות תשתית שתאפשר צמיחה מחודשת של היישובים. האסטרטגיה היישובית מכוונת לסייע לרשויות המשמשות מרכז לסביבתן, ולכן יכולות להוות מנוף לפיתוח אזורי. רשויות המיקוד הצפוניות בשלב זה הן נהריה וטבריה, שקלטו מספר גדול של משפחות מפונים מהיישובים הסמוכים לגבול, וקריית שמונה שכל תושביה פונו.
כחלק מסיוע החירום למפונים, נרתמנו עם שותפינו לעזור לתיכוניסטים לסגור פערים לקראת בחינות הבגרות וסיום שנת הלימודים. לצד מהלך ארצי שפנה לכלל התלמידים בצפון ובדרום, קיימנו מחנה ייעודי לתלמידי ותלמידות י"ב מקרית שמונה. המחנה אפשר לבני הנוער, שפוזרו לעשרות אתרים ברחבי הארץ, להפגש לראשונה לאחר חודשים רבים של ריחוק מהבית וניתוק מהחברים. הוא כלל תגבור לימודי לצד חיזוק חברתי ורגשי, רגע לפני הגיוס לצה"ל או יציאה לשנת שירות ולמכינות.
→ צפו בסרטון
שותפים: קרן ביחד, רוח הגליל, קרן חוסידמן, קרן סמואלי, קרן רוזנבלום, קרן תמי, קרן שחף, הפדרציות של צפון אמריקה (JFNA), הפדרציות היהודיות בקנדה, מגבית בריטניה
קידום תעסוקה בקרב צעירים, בעיקר בפריפריה, הוא אחד מתחומי הליבה של פעילות קרן רש"י. בנוסף לתכנית PreTech שיצאה לדרך (ראו בסרטון), הצוות שלנו עוסק בבנייה ובליווי המימוש של תכניות עבודה לתחום התעסוקה ברשויות המיקוד שלנו. במקביל אנחנו פועלים בשני צירים עיקריים נוספים המשלימים זה את זה:
שותפים: חברת סיסקו, COB, מפעל הפיס, ג'וינט-תבת, עמותות רשת רש"י – יחדיו ומרכז מעשה
החברה האזרחית, שהתגלתה במלוא הרלוונטיות שלה בעקבות מתקפת הטרור ופרוץ המלחמה, זקוקה היום יותר מתמיד למנהיגים ולמנהלים שיובילו אותה במציאות המורכבת ורבת האתגרים שלפנינו.
לאור זאת, קרן רש"י עם שותפיה יוזמת בימים אלו את הקמתו של בית ספר לניהול בשדה החברתי, שיעניק לבוגרים ולבוגרות כלים ופרקטיקות להובלת שינוי מתוך תפיסה מקצועית וערכית מבוססת. בשנה הקרובה יפעלו במסגרת בית הספר שלוש תכניות, במתכונת של הכשרה תוך כדי עבודה (OJT):
"כאשר הקמנו את קרן חוסידמן לפני כ-15 שנים, החלטנו להתמקד בתמיכה במדינת ישראל; אנחנו מאמינים שחוסנה של ישראל יחזק גם את העם היהודי. הייעוד שלנו הוא לצמצם פערים בחברה הישראלית באמצעות חינוך, ואנחנו מאמינים שהחינוך יביא לתוצאות המשמעותיות ביותר בטווח הארוך.
בשלב מוקדם מאד במסע הפילנתרופי שלנו הבנו שכקרן הפועלת לבדה, יכולת ההשפעה שלנו היא מוגבלת. אנחנו מאמינים שעבודה עם שותפים, עמותות, קרנות אחרות והממשלה, יכולה לייצר חיבורים חזקים ולקחת אותנו רחוק הרבה יותר לקראת היעד."
חברי הקהילה העסקית של קרן רש"י מספרים על היוזמות בהן הם מעורבים ומה מניע אותם להקדיש מזמנם ומרצם לפעילות.