ראש השנה תשפ"ד
אנחנו נמצאים עדיין בעיצומה של תקופה סוערת, בה עמדות שונות הופכות למחלוקות, מתחים ושיח מקטב. עם הזמן מתברר יותר ויותר כי המשבר החברתי-פוליטי מציף סוגיות עומק שיש להן השלכות ארוכות טווח.
עם זאת, ישראל ידעה בשנות קיומה להתמודד בהצלחה עם אתגרים רבים ומורכבים בזכות הנחישות, היזמות, היצירתיות, והעושר הטמון במגוון האנושי שלה. דווקא בעת הזאת חשוב לשמר את הנכסים הללו ולטפח אותם, ולזכור כי ישנו רוב גדול החולק ערכים שנוכל להסכים עליהם כבסיס לחיים משותפים.
בתוך כך, אנו חייבים להסתכל קדימה ולהמשיך ליזום, לפתח ולהוביל מיזמים ומהלכים מחוללי שינוי שיתנו מענה לפערים הקיימים היום בין המרכז לפריפריה. בדרך זו נאפשר קידום שוויון הזדמנויות בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, במשפחה, בתעסוקת צעירים, ברשויות המקומיות ועוד.
לקראת השנה החדשה, אנו מקווים שנדע לשמור על האמונה שכולנו רוצים בטובת המדינה והחברה, ומאחלים שנה שבה נמצא ביחד את הדברים הטובים וניצור מהם הזדמנויות לצמיחה אישית וחברתית.
אנו מאמינים בחשיבותו ובתרומתו של המגזר העסקי ומכירים גם בכוחה של קבוצה להניע שינוי, הן בפעילות אקטיבית, הן סביב שולחן קבלת ההחלטות והן ביישומן ליצירת חברה שוויונית וצודקת יותר. לאור זאת הקמנו בשנה האחרונה את הקהילה העסקית – מספר מעגלים של נשות ואנשי עסקים מובילים במשק הישראלי, בעלי רקע וניסיון בתחומים שונים, שיהיו שותפים לחשיבה ולעשייה המקדמות מוביליות חברתית.
כל קבוצה מתמקדת בנושא הנוגע לתחומי הליבה של פעילות הקרן: תעסוקה, חינוך ורשויות מקומיות, ומקדמת היבטים משמעותיים כגון הגברת מודעות, קידום מדיניות, פיתוח יוזמות חדשות ועוד. הקבוצה פועלת כקהילה המאפשרת למידה והיוועצות תוך שיתוף בניסיון ובידע מעשי, כבסיס למציאת פתרונות חדשניים, יצירתיים וברי הרחבה לקידום שוויון הזדמנויות בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל.
היוזמה לקידום החינוך הבלתי פורמלי בישראל נכנסת בימים אלה לשלב היישום של "עיר חינוך לחיים", על בסיס התפיסה והמודל היישובי שפיתחנו בקרן רש"י. זהו מהלך המתמקד בעבודה עם הרשות המקומית כדי להרחיב את היקף ההשתתפות של ילדי העיר בפעילויות בלתי פורמליות ולשלב אותן כמרכיב אינטגרלי במערכת החינוך.
המהלך, בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות ושותפים נוספים, צפוי להקיף בשנים הקרובות למעלה מ-15 רשויות, תוך שאיפה להרחיב את ההשפעה לעוד יישובים רבים. הצעד הראשון בו עוסק ביצירת תמונת מצב יישובית: מיפוי של תכניות וגופים בתחום החינוך הבלתי פורמלי, מספרי משתתפים וכן הלאה; וסקר בקרב ילדים ובני נוער כדי לזהות את הצרכים, הרצונות ותחומי העניין שלהם. כל הנתונים ירוכזו במוקד עירוני שיחבר בין ילדים לפעילויות – "מוקד ההזדמנויות", שהפלטפורמה הטכנולוגית שלנו נבנית בהתנדבות על ידי ארגון Code for Israel. במקביל, ייפתח קורס הכשרה ייעודי למנהלי אגפי חינוך ונוער ברשויות המשתתפות.
לרשות המקומית יש כוח אדיר להנגיש הזדמנויות ולחולל שינוי בחיי התושבים. מתוך כך, ועל בסיס הניסיון והידע שצברנו בשנים האחרונות באסטרטגיית פעולה יישובית, פיתחנו את תחום הרשויות במטרה להרחיב את מעגל ההשפעה. זאת, באמצעות ליווי מקצועי ופיתוח כלים לחיזוק היכולות הניהוליות והארגוניות של הרשות בתחומי מפתח. יכולות אלה נשארות ביישוב גם ביום שאחרי, ותורמות לשיפור מתמשך באיכות השירותים לתושב.
תחומי המיקוד שלנו הם:
אנחנו חותרים לפעול ברמות שונות ובעולמות תוכן מגוונים בכמאה רשויות מקומיות (40% מכלל הרשויות בישראל) הנמצאות בדירוג סוציו-אקונומי 1-5, רובן הגדול בפריפריה, ובהן חיים כמיליון ילדים, בני נוער וצעירים. זאת תוך רתימת שותפים אסטרטגיים ליצירת קואליציה רב-מגזרית.
PreTech, מיזם משותף למשרד העבודה, קרן רש"י, חברת GOOGLE, קרן ביחד וקרן קראון, יוצא לדרך במטרה להביא לגיוון והרחבת כוח האדם בתעשיית ההייטק. המיזם כולל מסלולים מותאמים לצעירים ממגוון אוכלוסיות הנמצאות בתת-ייצוג בתעשייה – החברה הערבית, החברה החרדית, יוצאי אתיופיה, תושבי הפריפריה ונשים – כדי לצמצם את הפער המובנה בנקודת הפתיחה שלהם.
התכנית מבוססת על מהלך רב שלבי, המתחיל בחשיפה רחבה של קהלי היעד להיכרות מקדימה עם עולם ההייטק, דרך "מקפצה" לחיזוק תחושת המסוגלות, התנסות ראשונית וחיזוק מיומנויות רכות, ועד מכינה שתאפשר למשתתפים להשתלב עם סיומה בלימודים בתחומי הטכנולוגיה במוסדות להשכלה גבוהה או בהכשרות מקצועיות חוץ-אקדמיות.
אנו שמחים לפרסם מסמכי ידע חדשים שנכתבו במסגרת המיזמים של קרן רש"י ושותפיה: