< בחזרה לבלוג

גיוס לכולם? ישראל מחמיצה את הפוטנציאל שבשירות הלאומי והאזרחי

קרן נוטמן, מנכ"לית עמותת אופק
פורסם באתר ואללה 3.5.2023

התקופה האחרונה מאופיינת בשיח הולך וגובר סביב השוויון בנטל ועתיד מודל צבא העם. מציאות מתהווה בה חלקים הולכים וגדלים בחברה הישראלית אינם משרתים שירות צה"לי קלאסי, מייצרת תרעומת בקרב אוכלוסיות שונות ואף עלולה להגדיל את הפילוג והשיסוע החברתי. נדמה שהשיח מחמיץ פעמים רבות את אחד הפתרונות המתבקשים, שבאמצעותו ניתן להקטין חוסר הסכמה בין קבוצות שונות ודווקא לקרב בין ציבורים.

מודל שירות לאומי מוכר לרוב בהקשר של בנות המגזר הדתי. עם זאת, בפועל שירות לאומי-אזרחי הוא מסלול רלוונטי לכל מי שקיבל פטור או לא יכול להתגייס. עשרות אלפי צעירים בכל שנה אינם מתגייסים מסיבות מגוונות: אי התאמה, דת, לאום. צעירים אלו לא זוכים לעבור באחד המסלולים המרכזיים והמשמעותיים בחברה הישראלית המאפשרים בניית זהות, שייכות, זיקה לחברה ולקיחת חלק בבניית הנרטיב הישראלי החדש.

במהלך השנים האחרונות, בעקבות שינויים המתחוללים בחברה בישראל לצד גידול דמוגרפי ואופן הגיוס לצה"ל, מוצאים עצמם עשרות אלפי צעירים בשנה ללא אפשרות לשרת בצבא. מספרים אלה צפויים לגדול באופן משמעותי בעשור הקרוב בכל הקבוצות והמגזרים. כיום, כ-130 אלף צעירים מסיימים את לימודיהם בתיכון מדי שנה ובעשור הקרוב, הנתון יעמוד על כ-190 אלף צעירים, מתוכם כ-56% (יותר ממחצית) לא משרתים בצה"ל.

ישראל מצויה באחד המשברים החברתיים והאזרחיים הגדולים ביותר מאז הקמתה. פילוג, אי אמון ושסעים הולכים ומעמיקים בין קבוצות אוכלוסייה שונות, מאיימים על אחדותנו כחברה וכמדינה. מציאות זו היא שעת מבחן המחייבת אותנו למצוא דרך חדשה, להבין שאין אמת אחת ויחידה. עלינו להגדיר מחדש את הדבק המאחד בין כלל חלקי החברה, לבנות סולידריות ולהגביר את עוצמתה בכל הקהילות והאוכלוסיות.

תקופה זו מחייבת אותנו לחזק את מנועי הצמיחה של החברה בישראל, שאחד המרכזיים בהם הוא שירות, התנדבות ומנהיגות. שירות הוא ערך שהמדינה מבקשת להקנות לכל אזרחיה. מחקרים מצביעים על שנת התנדבות בגילי 21-18 כמסלול המאפשר להגדיל את סיכויי ההצלחה בחיים ובחברה, והוא אחד הכלים המאפשרים שינוי מסלול חיים וקידום של שוויון הזדמנויות.

באמצעות שירות המדינה, החברה והקהילה, הצעיר מקבל הזדמנות ראויה לבנות זהות, לייצר תחושת שייכות ורצון לקחת חלק בבניית מציאות אישית וחברתית. השירות הלאומי, האזרחי, הקהילתי, מהווה מסלול איכותי המסוגל לתת מענה רחב לסוגיית השירות באמצעות פלטפורמה המאפשרת לאלפי צעירים בכל שנה לקחת חלק במעגל של התנדבות, תרומה והתפתחות.

השירות הלאומי הוא מסלול התנדבותי של 24-12 חודשים במסגרתו צעירים פועלים בתחומים מגוונים הנמצאים בראש סדר היום האזרחי והחברתי בישראל, בהם בריאות, חינוך, ביטחון, רווחה ועוד. בסיומה של התקופה מקבלים מסיימי המסלול זכויות זהות לזכויותיהם של יוצאי הצבא. שנים אלו הן אולי המרכזיות והחשובות ביותר ליכולתו של אדם צעיר לבנות את חייו ועתידו.

צעירים רבים, טרם יציאתם לשירות צה"לי או התנדבותי תוהים "מה יוצא לי מזה?" השאלה הזו הפכה ללגיטימית כמעט בכל היבטי החיים. היא נובעת מתפיסה המציבה את האדם במרכז ואת הבחירות בחייו כשקלול האפשרויות בעלות הרווח הטוב ביותר.

בעיניי, דרישה לעשייה ולהתפתחות מושתתת על ערכים של כבוד האדם ואמונה בו. עשייה למען החברה, הקהילה והמדינה לא צריכה להיות מבוססת על השאלה 'מה יצא לי מזה?', אלא על ציווי פנימי: 'אני עושה, אני פועל, כי זה מה שצריך עכשיו לעשות לטובת הכלל'. תהליך זה הוא תהליך מרכזי, חשוב ביותר והכרחי, היות והוא מאפשר לצעיר להתפתח כשותף לעתיד, כשחקן משמעות. הוא מאפשר את המעבר מילד למבוגר השותף לבניית מציאות חייו וסביבתו.

03.05.2023

אולי יעניין אותך גם

06.09.2024
אנשי החינוך מגינים על החברה שלנו – וכך גם צריך להתייחס אליהם

עם פתיחת שנת הלימודים צריך לזכור שאנשי החינוך הם "כיפת הברזל" החברתית של ישראל, עתידנו טמון ביכולת שלהם ליצור עתיד טוב לדור התקומה שלנו.

קראו עוד
26.06.2024
השנה שצריכה ללמד אותנו לחשוב מחדש על חינוך

בסיומה של שנת לימודים מורכבת, מטרות מערכת החינוך צריכות להיכתב מחדש: בראשן לא יעמדו הישגים לימודיים, אלא מדדים ערכיים וחברתיים ויצירת כלים להתמודדות עם טראומה ופוסט טראומה.

קראו עוד
09.06.2024
אסור לוותר על הילדים

השינוי המיוחל בגיל הרך לא יוכל להתרחש ללא השקעה משמעותית בתשתיות החברתיות בישראל, הכרוכה בשינויי מדיניות – תקציבים, חקיקה וכוח אדם איכותי לטובת ילדים ומשפחותיהם.

קראו עוד