< בחזרה לבלוג

שעת מבחן לשירות הלאומי

קרן נוטמן, מנכ"לית עמותת אופק
פורסם בישראל היום 12.12.2024

שנה ויותר למלחמה ועדיין איננו יודעים מה צופן לנו העתיד. שנה של כאב, שכול, אובדן וטראומה. שנה של גבורה, ערבות הדדית, תמיכה והתגייסות. שנה שאין דומה לה בכל שנות קיומה של מדינת ישראל.

גורלה ועתידה של מדינת ישראל מונח על כתפי כל אחת ואחד מאיתנו, ובכל יום שעובר אנו מקבלים תזכורת ברורה לכך. היכולת שלנו לעמוד איתנים ונחושים ולהעז להישיר מבט בתקווה אל העתיד, מתאפשרת רק בזכות מי שאנחנו כחברה והנכונות להעניק מעצמנו לטובת משהו גדול יותר – המדינה שלנו.

גם בשנה הזאת נמשכים הוויכוחים על אופי והיקף הגיוס והשירות. השיח על המוטיבציה הגבוהה של בני ובנות הנוער להתגייס לשירות משמעותי מתקיים לצד תחושות מעורבות אודות הצורך לקחת חלק בבניית החברה הישראלית, הן ברמה הביטחונית והן ברמה האזרחית.

כשצוללים לנתונים מתחוור שכחצי מהצעירים בגילאי הגיוס מקבלים פטור משירות צבאי מטעמים מגוונים: אי התאמה (על רקע בריאותי או נפשי), דת ועוד. כאשר משקללים לנתונים אלו את מספרם העולה של בוגרי שנתון י"ב בכל שנה ואת אחוז הנושרים במהלך השנה הראשונה לשירות הצבאי, מתקבלת תמונה מטרידה.

בנתונים אלה אין חדש, אך השנה החולפת חידדה לכולנו את ההכרח, ובה בעת גם את התועלת העצומה לחברה בה כל אחד ואחת תורמים את חלקם. הישארות מחוץ למעגל השירות וההתנדבות פוגעת בבניית האתוס החברתי ומכרסמת באפשרות לבנות תמונת עתיד מיטבית – הן לצעירים עצמם והן למדינת ישראל.

ראינו בבירור כיצד המארג החברתי נרקם כשהתותחים רעמו. המתנדבים והמתנדבות בשירות הלאומי-אזרחי הפליאו בהצלת חיים, בסיוע רגשי, בתמיכה פיזית, בחינוך, ברפואה ועוד. השנה החולפת הציגה לנו תמונה אפשרית של עתיד משותף בו לא חשובה דעתך הפוליטית או השתייכותך המגזרית. נושאים מפלגים רבים הושלכו הצידה, בתקווה שמשם לא תהיה להם תקומה.

ראינו אנשים שלחמו כתף אל כתף ומתנדבים בארגונים שונים, אותם לא העסיקו שאלות של השתייכות, והם גם לא שאלו את האחרים לפני יציאתם לקרב או להענקת סיוע.

אנו עומדים בנקודת זמן מכרעת – כיצד ייראו פניו של השירות הלאומי והאזרחי במדינת ישראל? במידה ואחוז הצעירים והצעירות שיפנו למסלול שירות לאומי-אזרחי לא יגדל דרמטית, לא נוכל לייצר מענה רלוונטי לצעירים שמקבלים פטור משירות צבאי.

צעירות וצעירים שקיבלו פטור מגיוס או שאינם מיועדים לגיוס, תהא הסיבה אשר תהא, יכולים ואף צריכים להיות מחויבים לתרום ולקחת חלק בתחומי עשייה שונים הנמצאים בראש סדר העדיפות הלאומי-חברתי – בתי חולים, מד"א, מוסדות חינוך, נוער בסיכון ועוד. השירות הלאומי מיועד לכל צעיר וצעירה שקיבלו פטור משירות צבאי. צעירות וצעירים מעולמות שונים – דתיים, חילוניים, יהודים, ערבים, חרדים – ממלאים תפקידים מגוונים כשלכולם מכנה משותף: הבנת חשיבות השירות ההתנדבותי בבניית החברה הישראלית.

דווקא היום, מתוך השבר העמוק בו אנו נמצאים בעת המלחמה, ניתן וצריך להצית את הניצוץ שיוביל לשינוי – לאלטרנטיבה המייצרת חוסן ושוויון הזדמנויות שיבנו עתיד אישי ולאומי טוב הרבה יותר.

12.12.2024

אולי יעניין אותך גם

12.12.2024
שעת מבחן לשירות הלאומי

בשנה שחלפה מאז פרוץ המלחמה, התברר כי השירות הלאומי-אזרחי הוא עוגן חברתי חיוני. עכשיו הזמן להרחיב את מעגל המתנדבים ולחזק את החוסן הלאומי.

קראו עוד
25.11.2024
קהילה לומדת: מרחב מחבר, מקצועי ומפרה

איך מקדמים שיתוף פעולה בין רשויות שונות כדי ללמוד מהצלחות וטעויות, להניע רעיונות טובים מרשות אחת לאחרת וכך לשפר את השירותים לתושב?

קראו עוד
21.11.2024
70% מבני הנוער לא בתנועות נוער. את המחיר נשלם בעתיד

מחקרים מהמלחמה מוכיחים כי חניכי תנועות נוער מגלים חוסן נפשי גבוה יותר, אבל רוב בני הנוער לא משתתפים בפעילות חינוכית אחרי הלימודים.

קראו עוד