< בחזרה לבלוג

כרטיס כניסה למועדון

ההיי-טק הישראלי הוא עדיין במידה רבה מועדון סגור של בנים. הנשים מהוות רק 23% מהעובדים בענף בתחומים הטכנולוגיים, ובתפקידי ניהול אחוז הנשים יורד כבר ל-16%. הפער הזה קשור באופן ישיר לשיעור הנמוך של הנשים בין הסטודנטים למדעי המחשב, אבל הוא מתחיל להיווצר עוד הרבה קודם.

"לשאול מדוע אין מספיק נשים בהיי-טק זה קצת כמו לשאול למה אין ראשת ממשלה", אומר ארנון דינור, שותף בקרן הון סיכון 83NORTH, בכתבה במוסף כלכליסט. "לפני שתהיה ראשת ממשלה צריך שיהיו שרות, ולפני זה שיהיו חברות כנסת. לכן השילוב של הבנות צריך להתחיל בשלבים מוקדמים ביותר."

הכותרת של הכתבה בכלכליסט, "לתכנת כמו בחורה", רומזת לכך שבנים ובנות מגיעים למקצועות המחשב מסיבות שונות. כך מסבירה טלי בן ארויה, מובילת חדשנות במרכז לחינוך סייבר של קרן רש"י, שפועל לצמצם פערים וקידום מוביליות חברתית באמצעות מתן הזדמנויות לרכישת ידע ויכולות בתחומי הסייבר והטכנולוגיה.

כחלק מפעילותו, המרכז לחינוך סייבר הציב לעצמו כיעד להתמודד עם הדרת הנשים בהיי-טק ולקדם שוויון מגדרי דרך תכניות ייעודיות לנערות שיביאו לשילובן בתעשיית ההיי-טק בישראל כחלק אינטגרלי ומשמעותי.

למרות שמדובר בהכללה, אפשר לומר שאצל הבנים התוכנה היא מטרה בפני עצמה, בעוד שעבור הבנות היא אמצעי או כלי. "הם מתאהבים בקוד שכתבו, במתמטיקה שמאחורי זה; הן חושבות יותר במונחים של איך פיתוח תוכנה יוכל לשנות את העולם, לעזור לאנשים", אומרת טלי בן ארויה.

טלי מכירה את מסלול המכשולים אותו עוברות נשים יזמיות בעולם ההיי-טק מניסיונה האישי. כשהגיעה למרכז לחינוך סייבר לפני מספר שנים היא הקימה במסגרתו את "SHIFT" (בשמה הקודם: סייבר גירלז)– יוזמה לעידוד השתלבות של נערות במקצועות המחשב כבר בתיכון. הרעיון היה שעצם העובדה שהבנות הן מיעוט קטן בכיתה גורמת לנשירה שלהן מהתחום, ולכן צריך ליצור קהילה שתיתן להן תחושה שהן לא לבד, שיש עוד הרבה כמוהן.

קהילת SHIFT כבר מקיפה היום 5,000 נערות ומארגנת מפגשים, הרצאות של נשים מובילות בהיי-טק, ביקורים בחברות טכנולוגיה ועוד. אבל במרכז לחינוך סייבר הרגישו שזה לא מספיק כדי ליצור שינוי תפיסתי אצל הבנות שרואות את עולם ההיי-טק כשדה קרב קר ומנוכר של גיקים, ואת הקושי שהן חוות כהוכחה לכך שהן נמצאות במקום הלא נכון.

כאן נכנסת לתמונה קרן 83NORTH, שהתחילה לשתף פעולה עם המרכז לחינוך סייבר בתכנית "סייבר גירלז קלאב". כחלק מהתכנית ניתנת לנערות, רובן בוגרות י"א, הזדמנות להתמחות בזמן חופשת הקיץ בסטארט-אפים של הקרן, וכך ללמוד איך נראית חברת היי-טק מבפנים ולהבין האם קריירה בהיי-טק מדברת אליהן ואיך היא יכולה להתאים להן.

שי הורביץ ממודיעין השתתפה בקיץ שעבר בהתמחות כזו בסטארט-אפ שעוסק באבטחת מידע. היא מספרת שבימים הראשונים "היה לי קשה, לא רציתי להפריע לאנשים לעבוד, פחדתי לעכב אותם עם השאלות שלי." אבל כשאזרה אומץ התברר לה שהם ממש שמחו לענות ולהסביר לה לעומק, והחוויה הכוללת היתה הרבה מעבר לציפיות שלה.

אם לפני ההתמחות שי חשבה שהיי-טק זה לא בשבילה, היא הופתעה לגלות עולם דינמי עם נשים בתפקידים בכירים שמדברות עם כולם בגובה העיניים. "בשיעורי מדעי המחשב בבית הספר האווירה מאוד תחרותית, אנחנו מיעוט ומרגישות פחות שייכות. בעולם ההיי-טק זה בכלל לא ככה. העולם הזה נגיש לנשים בדיוק כמו לגברים, כל מה שאנחנו צריכות לעשות זה פשוט לקום מהכיסא ולקחת את זה."

18.11.2019

אולי יעניין אותך גם

12.12.2024
שעת מבחן לשירות הלאומי

בשנה שחלפה מאז פרוץ המלחמה, התברר כי השירות הלאומי-אזרחי הוא עוגן חברתי חיוני. עכשיו הזמן להרחיב את מעגל המתנדבים ולחזק את החוסן הלאומי.

קראו עוד
25.11.2024
קהילה לומדת: מרחב מחבר, מקצועי ומפרה

איך מקדמים שיתוף פעולה בין רשויות שונות כדי ללמוד מהצלחות וטעויות, להניע רעיונות טובים מרשות אחת לאחרת וכך לשפר את השירותים לתושב?

קראו עוד
21.11.2024
70% מבני הנוער לא בתנועות נוער. את המחיר נשלם בעתיד

מחקרים מהמלחמה מוכיחים כי חניכי תנועות נוער מגלים חוסן נפשי גבוה יותר, אבל רוב בני הנוער לא משתתפים בפעילות חינוכית אחרי הלימודים.

קראו עוד