< בחזרה לבלוג

השירות הלאומי-אזרחי: בדרך למעלה

המילה "חלום" על הטיותיה מופיעה יותר מפעם אחת בחזון של עמותת אופק – ולא במקרה. החלום, אחרי הכל, משותף לאנשי העמותה עצמם – ששואפים לבנות חברה טובה יותר – ולמתנדבים שפועלים במסגרתה בדרך להגשמת חלומותיהם האישיים.

גם קרן ליפז-נוטמן, מנכ"לית אופק, בוחרת במילת המפתח הזו כדי לתאר מה מניע אותה ואת חבריה: "המטרה שלנו היא לאפשר לכל צעיר וצעירה לקחת חלק בבניית המציאות האישית והחברתית שלהם, לגרום להם להבין שיש להם יכולת לכוון את חייהם בהתאם לרצונות, לשאיפות ולחלומות שלהם".

כבר ארבע שנים שאופק, מייסודה של קרן רש"י, נותנת הזדמנות לצעירים שלא התגייסו לצה"ל מסיבות שונות. בעמותה רואים בהתנדבות לא רק מטרה בפני עצמה אלא כלי לקידום צעירים שהצבא אמר להם 'לא', והם עומדים בפני המציאות והחיים הבוגרים. ההתנדבות, שבמהלכה הם זוכים לליווי אישי והכוונה מקצועית, מאפשרת להם להתפתח כ'שחקני משמעות' בחברה.

השירות הלאומי הוקם בשנות ה־60 כדי לתת מענה לבנות דתיות שלא התגייסו לצבא, וכיום הוא מיועד לכל צעיר וצעירה שלא עושים צבא – ומדובר בעשרות אלפים כל שנה. "רצינו להקים גוף מוכר לשירות לאומי-אזרחי שיהיה לכולם – עולים לצד ילידי הארץ, חילונים לצד דתיים, תושבי הפריפריה לצד תושבי הערים הגדולות, יהודים לצד ערבים, צעירים עם מוגבלויות – גוף שיהווה תמונת מראה של החברה הישראלית", קרן אומרת.

במסגרת עמותת אופק הצעירים מתנדבים למשך שנה או שנתיים של שירות לאומי-אזרחי במגוון רחב של תפקידים – במסגרות רווחה וחינוך, בבתי חולים, במשרדי ממשלה, בעמותות וארגונים חברתיים ועוד. רבים מהמתנדבים מגיעים מהפריפריה החברתית-כלכלית, והשירות הוא עבורם מקפצה של ממש לחיים האמיתיים, לאחר שרכשו כלים ומיומנויות שלא קיבלו במהלך שנות לימודיהם בבית הספר.

"העולם של היום מזמן לצעירים המון אי-ודאות, מורכבות ותנודתיות, ובית הספר לא מכשיר אותם להתמודד עם כל אלה", קרן מסבירה. "אנחנו מלמדים אותם לייצר תוכן ייחודי משלהם, לפתח חוסן, להיות אקטיביים. מי שלא רוכש את המיומנויות האלה עלול להפוך לא רלוונטי בעולם המבוגרים ובשוק העבודה."

החודשים שבהם היתה המדינה נתונה בסגר בשל משבר הקורונה רק חידדו את המחויבות של העמותה ושל מתנדביה ואת ההבנה כי השירות הלאומי מהווה מנוע חזק ומרכזי ליצירת חוסן חברתי. מאות המתנדבים שנותרו ללא מקום התנדבות בגלל מגבלות הסגר שובצו ב"תקני צל" לתקופת חירום – ברשויות המקומיות, בחקלאות, בבתי חולים ובמד"א, בהעברת שיעורים מקוונים ועוד.

עמותת אופק היא אחת משמונה העמותות החברות ברשת הארגונית של קרן רש"י, שכולן שותפות למשימה של קידום מוביליות חברתית. מנכ"לית הקרן מיכל כהן מדגישה שמערכות החינוך והרווחה לא מתמודדות כיום בהצלחה עם הצורך בניתוק הקשר בין הרקע המשפחתי והסביבתי לסיכויי המוביליות, כלומר הרחבת ההזדמנויות של ילדים בפריפריה למצות את הפוטנציאל שלהם. לכן ההתנדבות – במסגרת שנת י"ג, שירות לאומי-אזרחי או מכינות – היא אולי "התחנה האחרונה" המאפשרת לחולל שינוי מכריע בחייהם של צעירים מאוכלוסיות מוחלשות.

בתפיסה של קרן רש"י הדגש הוא לא רק על מה שהמתנדב עושה, אלא גם על מה שאנחנו חייבים לעשות כדי לטפח אותו: בהכשרה, בהעצמה, בהענקת כלים לחיים. עמותת אופק היא ייחודית בהיבט של עומק ההשקעה במתנדבים שלה, וככל שנשקיע בהם יותר, כך הם יהפכו לסיפור הצלחה במקום לדור הבא של הנתמכים.

קראו את הכתבה המלאה בישראל היום >>

09.07.2020

אולי יעניין אותך גם

26.06.2024
השנה שצריכה ללמד אותנו לחשוב מחדש על חינוך

בסיומה של שנת לימודים מורכבת, מטרות מערכת החינוך צריכות להיכתב מחדש: בראשן לא יעמדו הישגים לימודיים, אלא מדדים ערכיים וחברתיים ויצירת כלים להתמודדות עם טראומה ופוסט טראומה.

קראו עוד
09.06.2024
אסור לוותר על הילדים

השינוי המיוחל בגיל הרך לא יוכל להתרחש ללא השקעה משמעותית בתשתיות החברתיות בישראל, הכרוכה בשינויי מדיניות – תקציבים, חקיקה וכוח אדם איכותי לטובת ילדים ומשפחותיהם.

קראו עוד
08.03.2024
מניצוצות של הזדמנויות ללהבות של הישגים

החיים של כולנו יהיו טובים יותר אם סביב כל שולחן שבו נופלות הכרעות חשובות תשבנה נשים. הביטו במציאות שאחרי ה-7 באוקטובר ופשוט אל תפריעו לשינוי – הוא כבר מתרחש.

קראו עוד