< בחזרה לבלוג

אנשי החינוך מגינים על החברה שלנו – וכך גם צריך להתייחס אליהם

מיכל כהן, מנכ"לית קרן רש"י, לשעבר מנכ"לית משרד החינוך
פורסם 6.9.2024 באתר N12

האחד בספטמבר הוא מועד הטומן בחובו ציפייה והתרגשות וגם מייצג אבן דרך של שגרה. שנת הלימודים הנוכחית, שתיפתח בעיצומה של מלחמת 'חרבות ברזל', לא דומה לאף פתיחת שנת לימודים שהכרנו עד כה.

בשנה החולפת כולנו השתנינו. כל אחת ואחד וכובד המשא על כתפיו. הדריכות והציפייה שלנו לדעת מה טומן בחובו העתיד מטשטשות את ההכרה וההבנה שהרבה מאוד קרה, ועדיין קורה.

בשנה בה המילים 'מאתגרת' ו'מורכבת' קטנות מלהכיל את עוצמת הזעזוע, אנו חווים טלטלה וסערה בתפיסות הכי יסודיות שלנו בתחומי חיים שונים. עתה, אנו מחויבים להישיר מבט  למציאות, להכיר ולהוקיר את מי שמבטיח את החוסן הקיומי והחברתי שלנו, ולהטמיע שינויים שיבטיחו שלא נחמיץ את ההזדמנות לשיקום ולצמיחה.

שנים על גבי שנים, עשרות דיונים, מחקרים ותוכניות עסקו בסוגית מעמד המורה – תנאי הקבלה במוסדות להכשרת מורים, תהליך ההכשרה והפרופסיה, תפיסת התפקיד ויוקרתו, הם רק חלק מהנושאים. ואז הגיע ה- 7/10. ללא תכנון מראש או תכנית ייחודית, הציבור הישראלי ראה לנגד עיניו את השינוי. נכון יותר לומר- הציבור שינה את תפיסתו. היום, יותר מתמיד, אין חולק על עוצמת מסירותם של אנשי החינוך, שעל כתפיהם מונחת האחריות האדירה לחינוך הילדים ובני הנוער שלנו, ומכאן לעתידה של מדינת ישראל.

כולנו מכיכירם אנשים ששינו את מסלול חייהם בן לילה, ויתרו על רגעים חשובים – לידת הילד הראשון, הטיול הגדול שתכננו זמן רב, הקידום בעבודה. הם נפרדו ממשפחתם, שמו בצד את החששות, הסיכונים והלבטים, והתייצבו בלי לשאול וללא התניות. אנשים שהיו שם כי זה הדבר הנכון, המוסרי והערכי לעשות, וביניהם אנשי כוחות הביטחון, הרפואה והחינוך.

עם פתיחת שנת הלימודים, טבעי שנפנה זרקור לאנשי החינוך, שהתמודדו וממשיכים להתמודד עם סיטואציות מורכבות הלקוחות כאילו מכוכב אחר. הרי באיזו מציאות ניתן לדמיין גננת שמתמודדת עם שובה לגן של ילדה שנחטפה ושהתה בשבי החמאס? מורים הרוצים לייצר שגרה שפויה עבור ילדים שפגשו שכול, חרדות, חוסר יציבות, אובדן אמון? מנהלים הממשיכים להתעקש על בניית מסגרת מתפקדת שעה שהצוותים והתלמידים שלהם מפוזרים בכל רחבי הארץ?

מחקרים עדכניים מעידים בבירור מעציב על המצוקה בה מצויים ילדים ובני נוער, ועל הזינוק בפניות לקבלת סיוע פסיכולוגי לצד קושי של המערכת לספק את המענים הנדרשים. אנשי חינוך משתפים בתופעות פוסט-טראומתיות מדאיגות, מילדים שחזרו להרטיב וחוששים ללכת לבד לשירותים, דרך שיח על מחבלים וחטופים, דיכאון, הסתגרות, אלימות ועוד.

אנשי החינוך מעניקים במסירות אין קץ סיוע רגשי, אוספים לא אחת את הרסיסים, מטפחים את החוסן הנפשי, מפתחים את תחושת המסוגלות, משיבים את הביטחון והאמון, גם בשעה שהם עצמם חווים תקופה קשה. גם הם זקוקים למעטפת של תמיכה וסיוע רגשי, וזאת כחלק מההבנה הכוללת שצריך לשנות את החשיבה – לא ניתן לעשות שימוש בתוכניות ובכלים מהעבר להתמודדות עם המציאות המורכבת בה אנו מצויים.

האם המלחמה תסתיים בקרוב או שהמצב יימשך וחלילה אף יסלים? איננו יודעים. כך או אחרת, גם כשהתותחים יפסיקו לרעום, הדרך לתקומה ולצמיחה עוד ארוכה. עם השיקום הפיזי מדינת ישראל תדע להתמודד, הנושא המרכזי שצריך להתמקד בו בשנים הקרובות הוא ההתמודדות עם הפן הנפשי, הרגשי והחברתי של ילדינו. זאת המשימה הלאומית שצריכה לעמוד לנגד עינינו.

אנשי החינוך הם "כיפת הברזל" החברתית של ישראל. עתידנו טמון ביכולת שלהם ליצור עתיד טוב לדור התקומה שלנו.

06.09.2024

אולי יעניין אותך גם

06.09.2024
אנשי החינוך מגינים על החברה שלנו – וכך גם צריך להתייחס אליהם

עם פתיחת שנת הלימודים צריך לזכור שאנשי החינוך הם "כיפת הברזל" החברתית של ישראל, עתידנו טמון ביכולת שלהם ליצור עתיד טוב לדור התקומה שלנו.

קראו עוד
26.06.2024
השנה שצריכה ללמד אותנו לחשוב מחדש על חינוך

בסיומה של שנת לימודים מורכבת, מטרות מערכת החינוך צריכות להיכתב מחדש: בראשן לא יעמדו הישגים לימודיים, אלא מדדים ערכיים וחברתיים ויצירת כלים להתמודדות עם טראומה ופוסט טראומה.

קראו עוד
09.06.2024
אסור לוותר על הילדים

השינוי המיוחל בגיל הרך לא יוכל להתרחש ללא השקעה משמעותית בתשתיות החברתיות בישראל, הכרוכה בשינויי מדיניות – תקציבים, חקיקה וכוח אדם איכותי לטובת ילדים ומשפחותיהם.

קראו עוד