< בחזרה לבלוג

סטארט-אפ ניישן? לא לבעלי לקות ראייה

מאמר דעה של עודד בשן, מנכ"ל מגדל אור
פורסם בואללה! 6.6.2021

סבב הלחימה האחרון, לצד שנת הקורונה שכבר הצליחה כמעט להישכח, הציפו את המעבר החוזר ונשנה שחווים תושבי ישראל בין חיי שגרה למצבי חירום. אירועי הקיצון חידדו אף יותר מצוקות שהיו קיימות גם קודם, כאשר בשנה החולפת מצאנו את עצמנו מבודדים ומסוגרים בבית למשך זמן ממושך.

חיינו, שהיו מקוונים עוד לפני הקורונה, הפכו בחלק מהמקרים למקוונים בלבד. עבדנו ולמדנו מהבית, הזמנו מצרכים באינטרנט, גלשנו ברשתות החברתיות, אפילו את התור לרופא עשינו דרך האינטרנט. היה לא קל, אבל עברנו את זה.

כעת דמיינו לרגע מה קורה לאדם עם מוגבלות בכלל, ולקות ראייה בפרט, שמנסה לעשות את אותם הדברים מהבית, אבל מגלה שהוא לא יכול. לא יכול להזמין אוכל, לקבוע תור לרופא, לקבל מידע שימושי בנוגע לזכויות שלו, או "סתם" לגלוש באינטרנט לצרכי פנאי.

בישראל ישנם כ-100 אלף אנשים עם לקות ראייה חמורה, שלא ניתן לפתור באמצעות משקפיים או עדשות, ו-24 אלף אנשים עם עיוורון, שעבורם המציאות מאתגרת עוד יותר. אמנם החוק מחייב את כל האתרים, האפליקציות ומערכות המידע להיות נגישים, אך הוא אינו בהכרח מיושם והפער בין החובה לבין המציאות הוא עצום. על רקע משבר הקורונה, נושא זה הפך לקריטי ממש עבור כל אותם אנשים עם לקות ראייה חמורה או עיוורון.

מה זה בעצם אתר נגיש? זהו אתר שניתן לגלוש בו באמצעות קורא מסך הנותן תיאור קולי, שניתן לעבור בו בין נושאים באמצעות המקלדת ולא רק העכבר, אתר עם הסבר למילוי טפסים, עם כתוביות בסרטוני וידאו ועם ביאורים למי שיש לו מגבלה קוגניטיבית.

נכון להיום, אתרים רבים בישראל אינם מונגשים באופן מספק. כתוצאה מכך, לקויי הראייה לא באמת יכולים לבצע פעולות פשוטות – פעולות שהפכו פעמים רבות לדרך היחידה להבטיח תפקוד קיום בסיסי ראוי בזמן משבר הקורונה וגם אחריו.

יחידת הנגישות הדיגיטלית של מגדל אור בעמותת יעדים לצפון, העוסק בקידום תפקודי, תעסוקתי, חברתי ורגשי של אנשים עם לקויות ראייה או עיוורון, בדקה מספר רב של אתרים גדולים כקטנים. בבדיקה נמצא שאתרים רבים שכולנו מכירים חסומים בפני אנשים עם לקות ראייה או עיוורון: אתרי קניות, חדשות, מידע, לימודים מקוונים, וגם מערכות מידע ארגוניות שבמקרים רבים לא ניתן לעבוד בהן באופן מונגש מהבית ללא התאמות.

הנגשת אתרים אינה נותנת מענה מלא לכלל האתגרים והבעיות בפניהם ניצבים לקויי הראייה בישראל – אתגרים שקשורים בין השאר למודעות חברתית וליחס החברה הישראלית אליהם. אבל בהחלט מדובר בצעד חשוב שיוכל להקל מאוד על שגרת היומיום שלהם.

מה יכול לעשות בעל עסק שמעוניין לסייע? פשוט לפנות לגוף מקצועי שנעזר באנשים עם מוגבלות לצורך בדיקות נגישות. משתמשי הקצה הם שיכולים לדעת מה נגיש ומה לא, וליישם את השינויים הנדרשים באתר. לפעמים זה ברמת קוד, ולפעמים ברמת התנהלות ארגונית ומעבר לתוכנות נגישות יותר.

הנגשה היא תהליך שלם שחורג בהרבה מאתרי אינטרנט, אבל היא התחלה טובה שבכוחה להעביר מסר שבאמת אכפת לנו כחברה מכלל האנשים והנשים שחיים בינינו.

08.06.2021

אולי יעניין אותך גם

06.01.2025
כלכלה מקומית – ממשבר לצמיחה

רשויות מקומיות חזקות, בעלות מקורות הכנסה עצמאיים ומנועי צמיחה כלכליים הן תנאי הכרחי לצמיחה כלכלית-חברתית בפריפריה אחרי המלחמה.

קראו עוד
23.12.2024
הנשק הסודי שלנו: רשת קהילות לומדות

רשת הקהילות המקצועיות muni:STEM מובילה מהלכים מערכתיים ברשויות המקומיות בתחומי ה-STEM ומיומנויות המאה ה-21 במטרה להעניק לילדים שלנו את ארגז הכלים הטוב ביותר כדי להצליח בעתיד.

קראו עוד
12.12.2024
שעת מבחן לשירות הלאומי

בשנה שחלפה מאז פרוץ המלחמה, התברר כי השירות הלאומי-אזרחי הוא עוגן חברתי חיוני. עכשיו הזמן להרחיב את מעגל המתנדבים ולחזק את החוסן הלאומי.

קראו עוד