< בחזרה לבלוג

קהילה לומדת: מרחב מחבר, מקצועי ומפרה

אריאל פיכמן, מנהלת ידע ולמידה, מיזם קהילות לומדות בשלטון המקומי

כולנו מכירים ומבינים את הערך של יצירת קהילה: קהילה אנושית היא מרחב בטוח שבו אנשים יכולים לתמוך, לשתף, להיתרם זה מזה ולייצר גרעין שלם וייחודי. קהילה מעניקה תחושת שייכות, מדרבנת לעשייה, מחזקת ומחברת הן את הכלל והן את הפרטים המרכיבים אותו.

 לקהילה  מקצועית בפרט, יש ערך רחב: היא מחברת בין בעלי תפקידים המגיעים מארגונים שונים וחולקים ערכים, אתגרים ושפה משותפת. ביחד חברי הקהילה מייצרים שיתופי פעולה, מרחב להפרייה הדדית ולפיתוח מקצועי, בניית אסטרטגיות משותפות, חזון, תקשורת, הכרה. כאשר כל משתתף או משתתפת מביאים ידע וניסיון משלהם, השלם הוא גדול מסך חלקיו.

 מה היא קהילה מקצועית לומדת?

"בתפקיד שלי אני כל הזמן רצה ומכבה שריפות. הקהילה היא הדרך שלי לעצור רגע, לעלות למרפסת ולחשוב. הקהילה היא לפני הכל אוויר לנשימה."

זוהי קבוצת מנהלות ומנהלים בכירים בשלטון המקומי, אשר נפגשת באופן סדיר על מנת ללמוד, לשתף בפרקטיקות וליצור חיבורים מקצועיים. המאפיין המשותף לחברי הקהילה הוא תחום מקצועי או תפקיד שבו הם עוסקים.

קהילה לומדת מתבססת על שלושה מרכיבים: קהילתיות, תחום תוכן מקצועי ופרקטיקה. מתקיימים בה יחסי הערכה, הדדיות, קשר ואמון, ואחריות משותפת של כלל החברים. מתאפשר בה תהליך של למידת עמיתים וצמיחה משותפת, תוך עידוד חדשנות ופיתוח ידע. זהו כלי מקצועי ייחודי שיוצר אימפקט מוכח לעובדים ולארגונים ומאפשר קרקע בטוחה להתפתחות, התחדשות ולמידה.

הקהילה הרחבה נתרמת אף היא מפעילות הקהילה הלומדת דרך פיתוח ההון האנושי ברשות: חיזוק ובניית היכולות המקצועיות של הרשות המקומית מביאים לשיפור השירות לאזרח, וכתוצאה מכך לקידום המוביליות החברתית-כלכלית של התושבים.

על המיזם

"ברגע שיש קשרים חזקים וחיבורים בין החברים, אז הצפון נהיה קרוב לדרום, ואני יכולה בקלות להרים טלפון להתייעץ."

קהילות לומדות בשלטון המקומי הוא מיזם משותף של קרן רש"י ומשרד הפנים שהחל בשנת 2022 ונמצא כעת בשלבי העברה לאחריות מלאה של המשרד. במסגרת המיזם הוקמו ופעלו קהילות מקצועיות בתחומים: חינוך, פיתוח כלכלי, דיגיטציה, פיתוח שינוי ארגוני.

תהליך פיתוח הקהילות נבנה בהדרגה, כאשר השלב הראשון התמקד ב"למה": הבנת הצרכים העולים מהשטח, הבעיות והקשיים שנרצה לפתור בעזרתה. הקמת הקהילות כללה מיפוי של המשתתפים, הגדרת מטרות, תפקידים ודרכי פעולה, ובניית שייכות.

כחלק מן הפעילות נעשתה חלוקה של צוותי עבודה לפרויקטים שנולדו מתוך הקהילה; הפצת תוצרים ופעילות דיגיטלית ברשת הידע; עידוד יוזמות ושיתופי פעולה מקצועיים בין חברי הקהילה;  וקידום פרויקטים ארוכי טווח של הרשויות המקומיות מול משרדי ממשלה.

את המיזם ליוותה ועדה מייעצת שהובילה את הציר המקצועי בלמידה ובתוצרים, ובניית שגרות עבודה הכוללות את מפגשי הקהילה וגאנט שנתי, לצד חיבור למשרדי ממשלה נוספים וגורמים מקצועיים רלוונטיים.

התוצאות מדברות בעד עצמן

"נוצרה קבוצת עמיתים תומכת ומחזקת, הרגשתי שרואים אותי, שיש לי משמעות חדשה לתפקיד."

ב-4 קהילות מקצועיות לומדות השתתפו 150 עמיתים ועמיתות שהגיעו מ-130 רשויות מקומיות ברחבי הארץ. הם קיימו עשרות מפגשי למידה וסיורים בשטח, וובינרים מקצועיים וסמינרים דו-יומיים לגיבוש ולמידה אינטנסיבית. כ-30 תוצרי ידע ולמידה של הקהילות הופצו בכלל השלטון המקומי.

ההצלחה באה לידי ביטוי בקולות שעולים מן השטח. מתוך החיבורים המקצועיים והלמידה ההדדית נולדה בקהילות הוויה ייחודית. משתתפי המיזם ראו בקהילה מקום להישען עליו, לשתף ולהיוועץ, להפוך לסוכני שינוי שמפיצים את הידע והופכים את הארגון ממנו באו – לארגון טוב יותר.

בסקר שנערך בקרב משתתפי המיזם דיווחו 98% על שביעות רצון גבוהה. 80% מהם יצרו שיתופי פעולה מקצועיים עם עמיתים שהכירו בקהילה, ולמעלה מ-90% העידו על כך שאימצו פרויקט, כלי או רעיון שעלה במסגרת הקהילה במישור המקצועי והאישי. זאת ועוד, אצל 80% מחברי הקהילה עלתה המוטיבציה לביצוע תפקידם ברשות.

המציאות בשנה האחרונה העמידה את המיזם בפני אתגרים בלתי צפויים, ויחד עם זאת חיזקה את ההבנה שהכוח קיים בתוך הקהילה – להכתיב את סדר היום, לחולל שינוי, לפעול בגמישות ולייצר מרחב בטוח להתייעצויות ולתמיכה הדדית ברוח התקופה.

רוצים לדעת עוד? צפו בסרטון:

25.11.2024

אולי יעניין אותך גם

25.11.2024
קהילה לומדת: מרחב מחבר, מקצועי ומפרה

איך מקדמים שיתוף פעולה בין רשויות שונות כדי ללמוד מהצלחות וטעויות, להניע רעיונות טובים מרשות אחת לאחרת וכך לשפר את השירותים לתושב?

קראו עוד
21.11.2024
70% מבני הנוער לא בתנועות נוער. את המחיר נשלם בעתיד

מחקרים מהמלחמה מוכיחים כי חניכי תנועות נוער מגלים חוסן נפשי גבוה יותר, אבל רוב בני הנוער לא משתתפים בפעילות חינוכית אחרי הלימודים.

קראו עוד
06.09.2024
אנשי החינוך מגינים על החברה שלנו – וכך גם צריך להתייחס אליהם

עם פתיחת שנת הלימודים צריך לזכור שאנשי החינוך הם "כיפת הברזל" החברתית של ישראל, עתידנו טמון ביכולת שלהם ליצור עתיד טוב לדור התקומה שלנו.

קראו עוד