איך נראית המציאות היומיומית של משפחות החיות מתחת לקו העוני, ולמה כל כך קשה להחלץ ממצב זה?
כמעט כל משפחה חמישית בישראל נמצאת מתחת לקו העוני. עבור משפחות אלה, החיים הם התמודדות יומיומית עם מחסור – מחסור במשאבים, מחסור בהזדמנויות ומחסור בחוויות של הכרה חברתית וכבוד.
החיים בעוני משמעם להיות עסוק יום-יום בדאגות הקשורות בעוני, דאגות שצורכות הרבה משאבים נפשיים ורגשיים ומשאירות מעט מאד כוחות להתמודדויות אחרות. לקושי זה נוספים חסמים כמו יוקר המחייה, עבודה קבלנית וחובות בריבית גבוהה. לרוב המשפחות הללו, אם לא לכולן, יש רצון עז להחלץ ממעגל העוני, אבל אין להן את הכלים לעשות זאת.
לפני שלוש שנים התחיל משהו לזוז עם השקת נושמים לרווחה, יוזמה של משרד הרווחה בשיתוף עם קרן רש"י וג'וינט ישראל לקידום מוביליות חברתית-כלכלית בקרב משפחות החיות בעוני ובהדרה חברתית. מדובר לא רק בעוד תכנית אלא בגישה חדשה המתבססת על ההבנה שהעוני הוא רב ממדי ונוגע בכל תחומי החיים, ולכן גם הטיפול בו צריך להיות כזה. זוהי גישה המשנה את יחסי הכוח מטפל ("חזק") – מטופל ("חלש"), ובעיקר רואה במשפחה שותפה מלאה בתהליך, מוצאת את החוזקות שלה ומעצימה אותן.
למשפחה ולמאבקה בעוני מצטרפים עובד סוציאלי ומלווה משפחות, שיוצרים איתה קשר קרוב ועמוק. יחד הם מתחילים לנוע קדימה, להציב מטרות בתחומי חיים שונים – מיצוי זכויות, שילוב בתעסוקה, ניהול כלכלת המשפחה ועוד – ולנסות להגיע אליהן. במקביל, סל מענים גמיש מסייע להגשים חלומות כמו שיפור תנאי החיים בבית והשלמת השכלה או הכשרה מקצועית. השילוב בין מענה לצרכים חומריים וצרכים רגשיים מאפשר למשפחות "לנשום לרווחה", לעבור מחוסר אונים וייאוש לתקווה וליצור את השינוי המיוחל בחייהן.
צפו בסרטון: "הכירו את מר קו העוני"