< בחזרה לבלוג

השירות הלאומי-אזרחי: כור ההיתוך החדש

עמרי זגן, סמנכ"ל מו"פ בקרן רש"י, משיב לנחמיה שטרסלר בעיתון הארץ מדוע אסור בשום אופן לוותר על השירות הלאומי-אזרחי.

בטור הדעה שלו, "צבא או כלום. רק לא שירות אזרחי" (הארץ, 17.12), כינה נחמיה שטרסלר את השירות הלאומי-אזרחי רעיון רע ומזיק. "במקום שבנט יביא הצעה להרחבת השירות הלאומי-אזרחי, מוטב שיביא הצעה לסגירתו", טען.

בעוד שקל ונוח לעצום עיניים, לזעום ולהתכחש – החברה הישראלית עוברת תהליכי שינוי דמוגרפיים ותרבותיים. לא ניתן להיצמד לאתוס של שירות צבאי לכל, תפישה שכבר אינה רלוונטית לישראל של היום. נדרשת חשיבה מחודשת על מהו שירות לאומי בעידן החדש: שירות שיש בו תרומה למדינה תוך התאמה למאפיינים הייחודיים של הקבוצות השונות בחברה.

כיום, צעירים רבים מהפריפריה הגיאוגרפית-חברתית, ובמיוחד חרדים וערבים, משתתפים במספרים נמוכים בתעסוקה איכותית. לפי הערכות, בשנת 2040 ישתייכו כ-40% מאזרחי ישראל לאוכלוסייה הערבית והחרדית ויש לכך השלכות רבות במגוון תחומים.

השירות הלאומי-אזרחי מהווה אבן דרך משמעותית למינוף ההזדמנויות של אותם צעירים, ומעניק להם כלים להשתלבות טובה יותר בחברה ובכלכלה. הכשרה והתנסות במסגרת השירות הלאומי יוכלו לסייע בשיפור השירות לאזרח וגם לסלול את דרכם של צעירים אלה לעולם התעסוקה ולמקצועות המחר.

לצד זאת, שירות לאומי-אזרחי הינו גם אפיק חשוב לטיפוח אתוס אזרחי משותף. עבודה משותפת של צעירים מרקעים שונים בבתי חולים, במוסדות מדינה ובמסגרות קהילתיות תאפשר להם לתרום את חלקם וגם תנמיך חומות של ניכור, ובכך לסייע לחיזוק הלכידות החברתית. השנים האחרונות לימדו אותנו שלכידות זו מהווה חלק חשוב מהביטחון הלאומי של כולנו.

עוד פוסטים בנושא:
השירות הלאומי-אזרחי: בדרך למעלה >>
המפתח לשילוב צעירים ערבים: התנדבות >>
התנדבות מובילה לשינוי >>

05.01.2022

אולי יעניין אותך גם

12.12.2024
שעת מבחן לשירות הלאומי

בשנה שחלפה מאז פרוץ המלחמה, התברר כי השירות הלאומי-אזרחי הוא עוגן חברתי חיוני. עכשיו הזמן להרחיב את מעגל המתנדבים ולחזק את החוסן הלאומי.

קראו עוד
25.11.2024
קהילה לומדת: מרחב מחבר, מקצועי ומפרה

איך מקדמים שיתוף פעולה בין רשויות שונות כדי ללמוד מהצלחות וטעויות, להניע רעיונות טובים מרשות אחת לאחרת וכך לשפר את השירותים לתושב?

קראו עוד
21.11.2024
70% מבני הנוער לא בתנועות נוער. את המחיר נשלם בעתיד

מחקרים מהמלחמה מוכיחים כי חניכי תנועות נוער מגלים חוסן נפשי גבוה יותר, אבל רוב בני הנוער לא משתתפים בפעילות חינוכית אחרי הלימודים.

קראו עוד