< בחזרה לבלוג

אנשים טובים באמצע הדרך

"היא תמיד עוזרת לי לחזור לעצמי ולהיות שוב חזקה."
"היום אני סטודנט ועוד כמה שנים אני רוצה להיות מנכ"ל, כמוהו."
"היום אני מרגישה הרבה יותר בשלה להגשים את עצמי בדרך שלי."

האמירות הללו של צעירים וצעירות ממחישות על קצה המזלג את משמעות ההשתתפות בתוכניות מנטורינג עבורם. אבל מה זה בעצם מנטורינג?

'מנטור' הוא מושג שהגיע אלינו מן המיתולוגיה היוונית – כך נקרא ידידו של אודיסאוס, שהשאיר את בנו טלמכוס תחת השגחתו כאשר יצא לקחת חלק במלחמת טרויה. עם הזמן, השם הפך למונח כללי המתאר אדם בוגר ומנוסה אשר מנחה מישהו אחר, לרוב צעיר יותר, בתהליך של למידה או התפתחות אישית.

תהליכי מנטורינג – באופן מודע או לא, טבעי או מכוון – מלווים אותנו מאז ועד היום במגוון תחומים, מהקמת עסק ועד להקמת משפחה. אפשר למצוא מנטורים בעולמות האקדמיה, העסקים, הפוליטיקה והספורט, ובשנים האחרונות ניכסו את השם גם תוכניות הריאליטי בטלוויזיה.

מיזם "מקושרים" מתמקד במנטורינג לצעירים וצעירות במצבי סיכון, וליתר דיוק למי שנמצאים בשלב בחיים שאנשי המקצוע קוראים לו "בגרות בהתהוות" – פחות או יותר מגיל 18 עד 26. זו תקופה של סימני שאלה, חיפוש ובדיקה: מי אתה ולאן אתה הולך. בתקופה כזו חשוב שיהיה לך מישהו להתייעץ איתו, או אפילו רק לשתף בהתלבטויות ובשאיפות. לרוב הצעירים יש מישהו כזה במעגל המשפחתי או החברתי, שמהווה עבורם מעין מנטור טבעי.

לרובם, אבל לא לכולם.

עבור צעירים חסרי עורף תומך מסיבה כלשהי – כמו בוגרי מסגרות חוץ-ביתיות, עולים חדשים, יוצאים בשאלה ועוד – התקופה הזו יכולה להיות מאתגרת במיוחד. הם נזרקים למים העמוקים בלי חגורת הצלה, כשהם מתמודדים לבדם עם כל המורכבות של יציאה לחיים עצמאיים – שאלות של לימודים, תעסוקה, זוגיות, התארגנות כלכלית.

וכאן נכנס לתמונה המנטורינג, תהליך של בניית מערכת יחסים וקשר בין מתנדב בוגר (מנטור) לצעיר ('מנטי' בשפה המקצועית) בשאיפה ליצור תנועה חיובית בחיי שניהם. יש לא מעט גופים שמפעילים תוכניות מנטורינג לצעירים מרקעים שונים, ומיזם "מקושרים" נולד מתוך רצון לקדם את התחום כולו על ידי פיתוח ידע ותשתית ארצית שיתמכו בפעילותם.

"הפתיחות היא מאד חשובה. היא מביאה את הדברים שלה ואני מביאה מעצמי, ואנחנו פשוט בונות את זה יחד, ממש כמו ריקוד."
"התהליך הוא דו-כיווני, זאת אומרת הוא תורם גם למנטי וגם למנטור עצמו."
"אני נפעמת לגלות דברים חדשים על אנשים ועל תהליכים שהם עוברים, זה פשוט ממלא את הלב ואת הנפש."
– מנטורים ומנטוריות ב"מקושרים"

נשמע לכם מעניין? מרגישים שהידע וניסיון החיים שלכם יכול לעזור לצעירים בתחילת דרכם? אם כן, ואם אתם מוכנים להתחייב לליווי של צעיר או צעירה למשך כשנה, במפגשים אחת לשבוע או שבועיים – התנדבות כמנטורים יכולה להיות בדיוק העשייה המשמעותית שמתאימה לכם. (כל האמור כאן מתייחס כמובן לנשים ולגברים כאחד.)

מנטור הראשון, זה מסיפור האודיסיאה, לא כל כך הצליח בתפקידו כחונך, והאלה אתנה לבשה את דמותו כדי לבוא במקומו ולסייע לטלמכוס. בתוכניות של "מקושרים", לעומת זאת, תהליך העבודה נבנה כך שההצלחה והסיפוק מובטחים: המנטורים והמנטוריות מקבלים כלים מעשיים וליווי לאורך כל הדרך, מהכשרה מקדימה ו"שידוך" בין מנטור למנטי, דרך מפגשי הדרכה והעשרה ועד הכנה לפרידה בסיום.

"התהליך מורכב מצד אחד, אבל הוא קליל מצד שני – אנחנו יושבות איפה שבא לנו, זורמות ובונות את הקשר הזה לאט לאט."
"כל צעד קטן שעושים בתהליך הזה הוא צעד גדול בעצם, וגם זולג הרבה מעבר למטרות של ההתחלה."
– מנטורים ומנטוריות ב"מקושרים"

רוצים לדעת יותר?
קראו את הפוסט הבא >>
הכנסו לאתר מקושרים >>
צפו בסרטון >>

"מקושרים" הוא מיזם משותף למשרד הרווחה והביטחון החברתי – תוכנית 'יתד' ותחום התנדבות, קרן רש"י והרשת הישראלית להתנדבות. המיזם פועל במסגרת יתד – התוכנית הלאומית לצעירים וצעירות במצבי סיכון.

11.08.2021

אולי יעניין אותך גם

25.11.2024
קהילה לומדת: מרחב מחבר, מקצועי ומפרה

איך מקדמים שיתוף פעולה בין רשויות שונות כדי ללמוד מהצלחות וטעויות, להניע רעיונות טובים מרשות אחת לאחרת וכך לשפר את השירותים לתושב?

קראו עוד
21.11.2024
70% מבני הנוער לא בתנועות נוער. את המחיר נשלם בעתיד

מחקרים מהמלחמה מוכיחים כי חניכי תנועות נוער מגלים חוסן נפשי גבוה יותר, אבל רוב בני הנוער לא משתתפים בפעילות חינוכית אחרי הלימודים.

קראו עוד
06.09.2024
אנשי החינוך מגינים על החברה שלנו – וכך גם צריך להתייחס אליהם

עם פתיחת שנת הלימודים צריך לזכור שאנשי החינוך הם "כיפת הברזל" החברתית של ישראל, עתידנו טמון ביכולת שלהם ליצור עתיד טוב לדור התקומה שלנו.

קראו עוד