< בחזרה לבלוג

ישראל חלשה במימוש פוטנציאל ההון האנושי

מאמר דעה של עמרי זגן, סמנכ"ל מחקר ופיתוח בקרן רש"י (17.2.20 TheMarker)

קשה לחשוב על סמל מובהק יותר להון-שלטון מהפורום הכלכלי העולמי (WEF) שמתכנס מדי שנה בדאבוס, ובו עשירי העולם מתחככים במנהיגי מדינות, ראשי בנקים וקובעי מדיניות. אבל דווקא פורום זה השיק השנה מדד חדש למוביליות חברתית, שאמור לשקף את הסיכוי של תושב המדינה שנולד למשפחה ממעמד סוציו־אקונומי נמוך לשפר את מצבו בעתיד. ישראל דורגה במקום ה-33 מתוך 82 מדינות. המדד מאפשר לבחון את מידת מימוש פוטנציאל ההון האנושי של ישראל והשפעתו על היכולת שלנו להתחרות במדינות אחרות בעוד 15-20 שנה.

העיסוק במוביליות חברתית מגלם שינוי מגמה ב-WEF, בו הבינו שצמיחה כלכלית אינה רלוונטית אם מרבית אזרחי המדינה אינם נהנים ממנה. מעבר לכך, פערים חברתיים הם מתכון לקיטוב ולתסיסה חברתית. הייחודיות של המדד החדש היא האוריינטציה הכלכלית-תחרותיות שלו, בכך שהוא בוחן כיצד כל מדינה מצליחה לממש את פוטנציאל ההון האנושי שלה.

אז מה המצב מבחינת מיצוי ההון האנושי של ישראל? לכאורה, הדירוג שלנו במקום 33 מבין 82 המדינות שנבדקו הוא מכובד, אך התבוננות נוספת מגלה שהדירוג כולל מדינות עניות ובלתי מפותחות כמו סנגל וחוף השנהב. בהשוואה ל-36 המדינות החברות בארגון המדינות המפותחות (OECD), ישראל נמצאת במקום ה-29.

המדד של WEF בוחן את המצב הקיים כדי להסיק ממנו מה צפוי לקרות לילדים של היום בעתיד, ומתמקד ב-51 אינדיקטורים המנבאים את סיכויי המוביליות שמחולקים לחמישה עמודי תווך: בריאות, חינוך, נגישות לטכנולוגיה, שוק העבודה וחוסן חברתי.

כשמנתחים את מצבה של ישראל בכל אחד מעמודי התווך, ניתן לזהות נקודות חולשה מהותיות שבהן נדרש שינוי: היקף בני הנוער מחוץ למסגרות חינוכיות; היקף נמוך של הכשרות מקצועיות שמספקים מעסיקים לעובדיהם; שיעור האבטלה בקרב אוכלוסיות עם השכלה בסיסית; שיעור בעלי ההכנסה הנמוכה; מידת ההשקעה במערכות תמיכה חברתיות ויכולתם של מוסדות לספק מענים לכלל האוכלוסייה ללא אפליה – באחרון ישראל מדורגת בתחתית הרשימה, במקום ה-77.

מדד זה צריך לשמש בסיס לתוכנית עבודה ממשלתית ולשיתופי פעולה עם המגזר השלישי ליצירת מענים ושינויים נדרשים, כדי להבטיח את המוביליות של דור העתיד שלנו. זו תקוותם של מאות אלפי ילדים שלא שפר עליהם מזלם להיוולד למשפחות בעלות אמצעים, וגם הזדמנות חשובה לפיתוח ההון האנושי בישראל ובכך לקידום כושר התחרותיות שלה.

קראו עוד על מדד המוביליות הגלובלי של WEF בפוסט הזה >>

24.02.2020

אולי יעניין אותך גם

08.03.2024
מניצוצות של הזדמנויות ללהבות של הישגים

החיים של כולנו יהיו טובים יותר אם סביב כל שולחן שבו נופלות הכרעות חשובות תשבנה נשים. הביטו במציאות שאחרי ה-7 באוקטובר ופשוט אל תפריעו לשינוי – הוא כבר מתרחש.

קראו עוד
03.03.2024
מנהלים בחזית החברה האזרחית

דווקא עכשיו, יש צורך קריטי בהכשרה ייעודית למנהלים שיובילו את החברה האזרחית בישראל כך שתוכל להמשיך ולשמש כעוגן של רלוונטיות והתחדשות לנוכח האתגרים החברתיים העכשוויים והעתידיים.

קראו עוד
29.02.2024
פגיעות מיניות: פצצת זמן מתקתקת

בעת האחרונה עולים סיפורים קשים ומטרידים על פגיעות מיניות המתרחשות בקרב מפונים בבתי המלון. מתן כלים להורים לזיהוי אינטראקציות מיניות בלתי מותאמות ולשיח פתוח עם ילדיהם על הנושא, יכול לסייע בשמירה על המוגנות שלהם.

קראו עוד