דף זה מקבץ את הידע התיאורטי והמעשי הרלוונטי ביותר לטובת עבודה סדורה ומיטבית בתחום הגיל הרך ברשות המקומית. הידע המובא כאן הוא פרי פיתוח רב שנים של מודל עבודה יישובי רב-מערכתי לגיל הרך, המעניק לרשות כלים בבואה ליצור הזדמנויות עבור ילדים כבר מלידתם.
מטרת המודל היא לקדם את שלומותם והתפתחותם המיטבית של ילדים בגיל הינקות, על מנת לאפשר מיצוי של הפוטנציאל הטמון בהם ולקדם מוביליות חברתית. בבסיסו נמצאת ההבנה שילדים מתפתחים באינטראקציות עם מבוגרים בכל מעגלי החיים, ולכן יש משמעות רבה להבנת הקשרים בין המערכות והשירותים בסביבה המקיפה אותם.
זאת ועוד, במודל מגולמת תפיסה הרואה ברשות המקומית את הפלטפורמה המתאימה ביותר ליצירת מעטפת כוללת למערכות ולשירותים הללו. הוא מציע הבנייה של כלל זירות הפעולה הרשותיות הנוגעות לגיל הרך ושל הממשקים ביניהם, תוך דגש על עבודה אסטרטגית ומבוססת נתונים.
מיזם הינקות הוא יוזמה משותפת של האגף למעונות יום ומשפחתונים במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, ג'וינט-אשלים וקרן רש"י. המיזם פעל במשך ארבע שנים ב-7 רשויות מקומיות.
פיתוחה ויישומה בשטח של התפיסה הרב-מערכתית נמשכים במסגרת קהילת הידע של הגיל הרך – פלטפורמה המשלבת למידה והעצמה עבור נשות ואנשי מקצוע המנהלים את תחום הגיל הרך ברשויות המקומיות.
צפו בסרטון המביא את סיפוריהן של הרשויות שלקחו חלק במיזם הינקות והיו שותפות לגיבושו של המודל היישובי הרב מערכתי לגיל-הרך.
עוד על קהילת הידע >>מודל עבודה שפותח במקביל למיזם הינקות שפעל ב-7 רשויות מקומיות במשך 4 שנים. המודל מוצג לטובת הטמעה עתידית ברשויות שירצו לפתח את תחום הגיל הרך.
מסמך השלמה למודל יישובי רב-מערכתי לגיל הרך, מציע תהליך סדור של הבנת צרכי הרשות והצעדים הראשונים ליציאה לדרך כדי לבסס מערך שירותים מיטבי לגיל הרך.
מתווה יציאה שיאפשר לשמר ברשויות את הישגי מיזם הינקות ויבטיח את המשך הקידום והפיתוח של עשייה התואמת למודל היישובי הרב-מערכתי.
המודל הלוגי ותיאוריית השינוי של מיזם הינקות, המתבססים בין היתר על הבנת חשיבות גילי לידה עד 3 וכוחה של הרשות המקומית ביצירת מעטפת כוללת ומותאמת לגילים הללו.
ממצאי מחקר ההערכה שליווה את השנה האחרונה בה פעל מיזם הינקות, שהוקדשה להטמעתו ברשויות המיזם; ראיות לשיפור בהיקף ואיכות המענים ולעלייה בצריכת השירותים והמענים.
כלי פרקטי למיפוי מכלול השירותים לגיל הרך ברשות המקומית בזירות מסגרות החינוך-טיפול, אנשי המקצוע וההורים; המאפשר עבודה סדורה ושיטתית יותר עבור מנהלת הגיל הרך ועבור בעלי עניין רלוונטיים נוספים.
ערכה לתכנון ומעקב סדור אחר מצב הרשות המקומית בתחום הגיל הרך בראייה כוללת ורב-מערכתית. הערכה מאפשרת לזהות את הפערים בין הרצוי למצוי, ולהגדיר את המענים הרצויים בצורה אופרטיבית.
תבנית המשלימה את הערכה לתוכנית עבודה, מאפשרת לארגן את כל המידע על תמונת המצב היישובית בתחום הגיל הרך, כולל הגדרת המענים הרצויים באופן ויישומי הלוקח בחשבון שיקולי לו"ז ותקציב.
כלי לקבלת תמונת מצב שנתית לגבי הגיל הרך בכלל זירות הפעולה: הרשות, מסגרות החינוך-טיפול, אנשי המקצוע וההורים; מאפשר הבנה של המהלכים הנדרשים בזירות השונות ותרגומם לשפה פרקטית המציבה תפוקות ברורות.
המחוון מאפשר לבחון באופן שיטתי עד כמה העשייה ברשות הינה רב-מערכתית באמצעות מנעד רחב של פרמטרים. בכלי נעשה שימוש במסגרת מיזם הינקות ובקהילת ניהול הגיל הרך ברשות.
ההכשרות הבין-מקצועיות הן כלי בסיסי לקידום העבודה בזירת אנשי המקצוע במודל הרב-מערכתי. ומסמך זה מסכם את הנושאים בהם עסקו ההכשרות שהתקיימו במסגרת מיזם הינקות ותרמו באופן ניכר לעבודה ביישובים.
תדריך שמטרתו להנגיש את הידע והניסיון שהצטברו לאורך שנות פעולתן של ועדות הגיל הרך, בייחוד במסגרת התוכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון – 360. הוא מיועד לכל רשות שמעוניינת לבסס או לטייב את פעילות הוועדה.
דף נחיתה שפותח במסגרת קהילת ניהול הגיל הרך ברשויות, המרכז את מאגרי המידע והכלים שעשויים לסייע באיתור וניתוח נתונים רלוונטיים בתחום הגיל הרך ברשות המקומית, לטובת הבנייה סדורה של תהליכי תכנון.
תפיסה ועקרונות עבודה למערך שירותים יישובי מיטבי לגיל הרך ולתפקיד מוביל המערך ביישוב. המסמך מתבסס על ספרות מקצועית מהארץ ומהעולם, ועל הניסיון הרב שנצבר בשטח ובקרב גורמי ממשלה, רשויות מקומיות, ארגוני מגזר שלישי, פילנתרופיה ואקדמיה.
מדריך להורים שפותח במסגרת תוכנית "הורים במרכז" המשותפת למשרד החינוך, ג'וינט-אשלים, ופדרציית בוסטון. המדריך כולל מידע עדכני ורלוונטי על התפתחות ילדים והורים והקשר ביניהם וכן מגוון הצעות ופעילויות להתמודדות עם אתגרים ולחיזוק התפתחות הילד.
מדריך שפותח תוכנית "הורים במרכז" ומספק את כל המידע הדרוש לטובת התנעת התוכנית ברשות המקומית: התפיסה המקצועית, העקרונות המנחים, צעדים מעשיים, רשת השותפויות עם בעלי תפקידים, פרקטיקות בעבודה עם הורים ועוד.
מסמך שנכתב בהתאמה לדרישות תקנות הפיקוח על מעונות יום לפעוטות וכולל ערכים, עקרונות וקווים מנחים לצוותים במסגרות לגיל הרך. המסמך גובש על ידי האגף למעונות יום ומשפחתונים במשרד הרווחה יחד עם ג'וינט-אשלים ואוניברסיטת בר-אילן.
סקירה של מצב איכות החינוך-טיפול במסגרות לילדים מתחת לגיל 3, תוך השוואה בין ישראל למדינות ה-OECD. הסקירה מתבססת על מחקר טאליס של OECD עבור מסגרות לגיל הרך (2018). היא גובשה על ידי האגף למעונות יום ומשפחתונים במשרד הרווחה יחד עם ג'וינט-אשלים.
נועה בן-דוד, לשעבר ראש תחום הגיל הרך בג'וינט-אשלים, בוחנת את ההשפעות השונות של מציאות הקורונה בקרב משפחות עם ילדים בגיל הרך, ואת האתגרים וההזדמנויות שהיא יצרה.
מסמך המפרט את ההיבטים הכרוכים בתהליכי תכנון סדורים ומבוססי נתונים, ואת היכולות של תשתית המידע היישובית באיסוף וניתוח נתונים לטובת תהליך תכנון מדויק. מתבסס על הרצאה של מימי אקרמן שניתנה במסגרת מיזם הינקות
מארז שפותח על ידי ג'וינט-אשלים ומיועד לאנשי המקצוע העובדים עם ילדים בגיל הרך. משולבים בו מושגים, תובנות וכלים מקצועיים שיכולים לקדם את העבודה המקצועית עם הורים לילדי הגיל הרך, ובפרט ילדים המצויים במצבי סיכון.
מסמך המרכז את תורת ההפעלה של המרכזים לגיל הרך (מג"ר) במודל הבין-משרדי, ונועד לשמש כמקור התייחסות והכוונה לניהול המרכזים הקיימים ולאבני הדרך בהקמת מרכזים חדשים. המסמך מציג את עקרונות המודל, ועוסק בבעלי התפקיד במג"ר ובהכשרתם.
מסמך המאפשר הצצה לתהליך הצמיחה של 'התחלה טובה' על רקע הניסיון שהצטבר בשתי תוכניות שקדמו לה.ההשוואה בין התוכניות שופכת אור על הרציונל לפיתוח תוכניות מערכתיות לגיל הרך ועל המגמות בתחום זה. המסמך מתבסס על סקירה שערכה תרצה מרגולין.
סקירה מקיפה של הפורומים המחוזיים לגיל הרך שהוקמו על ידי התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון. מפורטים בו הרקע והרציונל להקמת הפורומים, הנושאים שנלמדו במסגרתם, וכן תהליך התפתחות הפורומים משלב ההקמה ועד לשלב ההשפעה.
עמותת גושן נוסד על ידי קבוצת רופאי ורופאות ילדים מובילים בישראל, בשיתוף עם פרופ' פרנק אוברקלייד ממלבורן, אוסטרליה. העמותה מתמקדת באנשי ונשות מקצוע במערכת הבריאות ומקדמת יצירה של מערכת משולבת לכל הגורמים הבאים במגע עם הילדים ומשפחתם.
ארגז כלים חדשני שפותח על ידי ארגון ISSA, הפועל לקידום מערך התמיכה בגיל הרך במדינות שונות. ארגז הכלים מתבסס על ספרות מחקרית וראיונות עם בעלי עניין ומאפשר להעמיק את העיסוק באינטגרציה בין מערכות שונות העוסקות בגיל הרך ובביסוס תפיסה רב-מערכתית.
מיזם המקדם את החדשנות בגיל הרך ושואף לחבר בעלי עניין שונים – ארגוני גיל רך, משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, צוותים מקצועיים, יזמים, חברות, משקיעים, הורים ומומחים בתחומי תוכן הנוגעים לגיל הרך. המיזם מקודם על ידי מרכז הפעו"ט בטירת כרמל.
רותם עזר אליהו, מנהלת תחום הגיל הרך, קרן רש"י
איריס פלורנטין - משרד הרווחה, אריאל לוי - ג'וינט-אשלים, מיכל כהן - קרן רש"י
אינטגרציה במערכות גיל רך באירופה | ד"ר מיכאלה יונסקו, ISSA
פיתוח תפיסה למערך שירותים מיטבי לגיל הרך | ורד לוי, ראש תחום ינקות, ג'וינט-אשלים
מימי אקרמן, סגנית מנהל 360 – התכנית הלאומית לילדים ולנוער בסיכון
רותם עזר אליהו, מנהלת תחום הגיל הרך, קרן רש"י
נועה בן דוד, ראש תחום גיל רך, ג'וינט-אשלים
תמר פלדמן, מכון ERI
ניסן בן חמו, ראש עיריית ערד
ורד כרמון, מנהלת תחום הגיל הרך, משרד הרווחה